Beleidsplan Sociaal Domein ter inzage

Het zogeheten '3D-beleidsplan' van het Sociaal Domein ligt ter inzage, voordat de gemeenteraad hierover besluit. In dit beleidsplan wordt ingegaan op de keuzes die de gemeente wil maken over de nieuwe taken die zij vanaf 1 januari 2015 krijgt.

Met ingang van 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdzorg, de individuele begeleiding en dagbesteding van mensen die langdurige zorg nodig hebben. De gemeente is dan ook verantwoordelijk voor mensen die niet meedraaien op de arbeidsmarkt.

De gemeente krijgt voor inwoners die (tijdelijk) niet in staat zijn zelf of met het eigen netwerk de regie over het eigen leven te voeren, de rol van regisseur en organisator van zorg en ondersteuning.

Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen onderzoeken samen hoe dit georganiseerd moet worden. Daarvoor zijn vorig jaar al een visiedocument en een uitvoeringsdocument opgesteld met als centraal uitgangspunt de eigen kracht van individuele inwoners en de samenleving. Het 3D-beleidsplan dat nu ter inzage ligt, is een vervolg op het visiedocument en het uitvoeringsdocument.

Het plan stelt een aantal vragen centraal: wat willen de gemeenten bereiken binnen het Sociaal Domein? Hoe organiseren zij dat en welke afwegingen zijn aan de orde? Later in het jaar verschijnen enkele verordeningen waarin rechten en plichten van klanten nader zijn vastgelegd.

Bij het opstellen van het 3D-beleidsplan zijn niet alleen de gemeenteraad, het college en ambtenaren betrokken. De gemeenten Texel, Hollands Kroon, Schagen en Den Helder hebben de WMO-raden actief betrokken bij de totstandkoming. Daarnaast zijn er diverse bijeenkomsten georganiseerd met cliƫnten, cliƫntorganisaties, maatschappelijke organisaties en zorginstellingen. De inbreng van de deelnemers aan deze bijeenkomsten is meegenomen bij de uiteindelijke totstandkoming.

Voor de inhoudelijke onderwerpen en keuzes wordt verwezen naar het 3D-beleidsplan zelf dat te vinden is op www.texel.nl/actueel/projecten/sociaaldomein. Twee belangrijke onderwerpen uit het plan, het 'Persgebonden Budget' en 'Tegenprestatie' worden elders op deze pagina uitgelicht.