Texelse ledengroep Antroposofie

De landelijke Antroposofische Vereniging in Nederland krijgt een Texelse afdeling (ledengroep). De eerste bijeenkomst is woensdag 10 september.

De Texelse afdeling wordt opgezet door Hetty Bergen, Wieselien van Tongeren, Peter Koster en Keympe van der Gronde die samen de zogeheten kerngroep (het bestuur) vormen.

Volgens Bergen en Van der Gronde is gekozen voor de oprichting van een Texelse afdeling omdat antroposofie op meerdere plekken op het eiland een belangrijke rol in neemt. 'Kijk bijvoorbeeld naar het Maartenhuis, de Novalishoeve en de Vrije School in Den Burg.'

De afdeling is volgens de initiatiefnemers onder meer bedoeld voor mensen die een antroposofische levensstijl hebben, maar ook voor mensen die belangstelling in antroposofie hebben. 'We gaan graag in op vragen die er over zijn', aldus Van der Gronde.

Antroposofie is een spirituele filosofie die gebaseerd op de leer van Rudolf Steiner. Van der Gronde: 'Een goede definitie die ik tegenkwam is dat antroposofie een weg is tot zelfkennis en kennis van de wereld. Je staat daarbij midden in de wereld en geeft praktisch vorm aan een spirituele levenshouding.'

De nieuwe ledengroep wil vanaf de start op 10 september om de twee weken op woensdagavonden vanaf 20.00 uur bijeenkomen in het gebouw van Stella Maris Vrije School aan de Gasthuisstraat in Den Burg. De eerste avond, die om 19.30 uur begint, staat in het teken van de oprichting, het doel en de werkwijze van de ledengroep. Daarna worden bijeenkomsten gehouden over onder meer de thema's Michael, labyrint, Parsifal, Sint Maarten en de grote boog van de Advent tot en met Driekoningen.

De nieuwe ledengroep start ook met speciale weekenden op Texel. Van vrijdag 17 tot en met zondag 19 oktober staat een Karmaweekend gepland, waarbij de deelnemers aan de hand van de biografie van een van hen onderzoek doen naar de diverse lagen in het leven. Van 20 tot 22 februari staat een weekend over het Manicheïsme op de agenda. Roland van Vliet gaat dan in op die stroming binnen het Christendom. Op zaterdag 20 september houdt de nieuwe ledengroep een bijeenkomst over labyrinten en de zoektocht van de mens naar zijn eigen kern.

Een leesgroep die om de twee weken bij elkaar komt om gezamenlijk een boek te lezen en te bespreken wordt eveneens onderdeel van de Texelse afdeling van de Antroposofische Vereniging. Bergen: 'We zijn nu bezig met Theosofie van Rudolf Steiner.' Mensen die meer willen weten over de Texelse ledengroep, kunnen contact opnemen met Hetty Bergen (tel. 785002) of Peter Koster (tel. 06-33055919).