Beursplein verlaat havenfestijn voor jacht in nood bij Vliehors

Ze waren bezig met een demonstratie tijdens het HavenVIStijn in Oudeschild, maar daar kwam abrupt een einde aan.

Na een melding van een zinkend jacht bij de Vliehors bracht de bemanning van de Beursplein 5 van de KNRM de gasten aan boord zaterdag meteen terug naar de wal, waarna spoorklaps koers werd gezet naar de Vliehors om hulp te verlenen. Ten zuidwesten van de zandplaat was de Tygre uit Hellevoetsluis in de problemen geraakt.

De tuigage lag door de war en het schip maakte water. Volgens plaatsvervangend schipper Sandor Mantje werd opstapper Erwin Daalder van de Beursplein overgezet om een stopzak aan de Tygre vast te maken. 'Dat is een soort parachute in het water om het schip af te remmen.' Daarna hielpen Daalder en een redder van Vlieland om met een pomp het water uit de boot af te voeren. Van Vlieland waren de Graaf van Bylandt en De Gul aanwezig voor hulpverlening. Het lukte de redders het schip te behouden.

Mantje: 'De Typhoon van rederij Noordgat heeft het schip uiteindelijk naar een werf in Harlingen gebracht en de Graaf van Bylandt bracht de schipper naar Harlingen. De man was al twee etmalen op en had behoefte aan rust. Hij was echt blij toen hij ons zag verschijnen.' De Beursplein zette twee redders op Vlieland af en was om half negen weer in De Cocksdorp.

De Zalm uit De Koog kwam in de nacht van zaterdag op zondag in actie op de Noordzee, nadat daar een rode vuurpijl was waargenomen. Samen met zeesleper Ievoli Amarant werd gezocht, maar niets gevonden. Volgens Sidny van Zon werd de actie na anderhalf uur afgeblazen. Zondag ging de Francine Kroesen uit Oudeschild het water op voor een tien meter lange tjalk die halverwege Texel en Kornwerderzand de fokkeschoot in de schroef had gekregen. De tjalk werd teruggebracht naar Oudeschild. De KNRM was nog even op pad met de Francine Kroesen in plaats van de nieuwe Cornelis Dito omdat daar nog onderhoud aan wordt gepleegd.