Pleidooi terugkeer van schoolzwemmen

Texel 2010 heeft gisteren in een open brief een oproep aan de gemeente gedaan om gratis schoolzwemmen weer in te voeren.

Volgens raadsleden Henk Jonker en Nico Erwich hoort schoolzwemmen een vanzelfsprekendheid te zijn. 'Het is gezond, goed voor de lichamelijke ontwikkeling, maar vooral belangrijk voor de veiligheid van de kinderen op ons waterrijke Waddeneiland. Zwemmen is net zo belangrijk als verkeersonderwijs.' Texel 2010 zegt in de brief ernaar te streven dat alle kinderen aan het einde van de basisschool 'hun A , B en C zwemdiploma hebben gehaald'.

Het schoolzwemmen werd eind 2011 tijdens de begrotingsraad op voorstel van het college door de raad afgeschaft. Dat betekende voor de gemeente destijds een bezuiniging. Texel 2010 kwam daarna in 2013 ook al eens met een pleidooi het schoolzwemmen weer in te voeren.

Andere partijen zaten evenmin stil om het zwemonderwijs bij het college aan te kaarten: D66 lanceerde na de afschaffing van het schoolzwemmen een plan om als alternatief een zwemstrippenkaart in te voeren om kinderen zwemlessen aan te bieden. De PvdA kwam met een amendement om zwemmen voor alle kinderen mogelijk te maken.