Rookcontrole treft

de Koger horeca

Zaterdagavond, de terrassen zitten vol, binnen is het nog rustig. Als snel is het duidelijk wat er speelt. Na jaren het rookverbod ontzien te hebben is het vrijdagavond raak geweest. Weinig kroegen werden ontzien, maar liefst twaalf zaken kregen een sanctie.

Tien bedrijven kregen daadwerkelijk een boete, twee bedrijven kregen een waarschuwing voor het niet correct functioneren van de sigarettenautomaten. 'Voor ons is het zuur. Wij hebben een boete bij ons restaurant en bij ons café. De schatting is dat de boetes rond de €900,- per stuk gaan kosten. Ik neem de controleur niets kwalijk, die doet gewoon zijn werk', vertelt één van de horecaondernemers. Vrijdagavond waren de controleurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteiten op jacht, zaterdag werden de kroegeigenaren op de hoogte gebracht van de boetes. Gevolg? Alle asbakken waren plotseling uit de Koger cafés verdwenen. Ook de cafés die aan de massale inval waren ontkomen kozen eieren voor hun geld. 'Ik heb geen idee waarom, maar hier zijn ze gelukkig (nog) niet geweest. Ik denk dat we de dans ontsprongen zijn', vertelt een barmedewerkster van een café opgelucht en een collega van een uitgaansgelegenheid verderop kwam op een andere manier goed weg. 'Wij vragen iedereen om zijn legitimatie bij de deur, ook ouderen. Het schijnt dat wanneer je mensen van de NVWA om legitimatie vraagt ze verplicht hun pasje moeten laten zien. Ik heb wel mensen gehad die hun legitimatie niet wilden laten zien. Die kwamen er dus niet in. Dat scheelt alweer een boete', vertelt hij. Op straat was de hele nacht te merken dat het rookverbod uiteindelijk ook De Koog in zijn houdgreep lijkt te hebben. Grote groepen stonden gedurende de nacht op terrassen die zo vol liepen dat ze het niet meer aankonden. Hierdoor stonden de mensen ook op straat. 'Hier komen de asbakken niet terug, dat kan ik gewoon niet betalen. De eerste boete is €900,-, de twee al €1800,- en de derde boven de €4.000,-. Daarna moet je zelfs dicht', vertelt de eigenaar van een café die zijn serre af kan sluiten van zijn zaak, waardoor hij toch een rookhok heeft, alleen zijn personeel mag er niet bedienen.

De bedragen die de ondernemer noemt wijken af van de bedragen die genoemd worden op de website van het NVWA: 'Bij een eerste overtreding bedraagt de boete € 600,-. Bij herhaalde overtredingen loopt de boete stapsgewijs op: tot € 1.200 bij een tweede soortgelijke overtreding binnen twee jaar nadat de eerste boete onherroepelijk is geworden; tot € 2.400 bij een derde soortgelijke overtreding binnen drie jaar nadat de eerste boete onherroepelijk is geworden; tot € 4.500 bij een vierde soortgelijke overtreding binnen vijf jaar nadat de eerste boete onherroepelijk is geworden.'

Die regels zijn anders voor zelfstandigen zonder personeel. Op dit moment is er nog één café waar de eigenaar soms alleen aan het werk is. Dan mag daar in principe nog gerookt worden. Maar per 1 oktober worden de regels verder aangescherpt en verdwijnt de sigaret definitief uit de cafés. Of de sigaret definitief uit de Texelse horeca verdwijnt zal de tijd leren, maar dat de schrik er goed in zit moge duidelijk zijn.