Patricia en Jan-Jacob Keijser aan de picknicktafel met kampeerders Anouk Hoekstra en Yoeri Spaans uit Heerhugowaard.
Patricia en Jan-Jacob Keijser aan de picknicktafel met kampeerders Anouk Hoekstra en Yoeri Spaans uit Heerhugowaard. Foto: Gerard Timmerman

'De gast staat hier hoog in het vaandel'

'Het is hier rustig, gezellig en gemoedelijk. De gast staat hier hoog in het vaandel. Patricia en Jan-Jacob luisteren goed naar hun kampeerders en doen daar ook wat mee.' Wim van Mierlo kan het weten. Hij kampeert al 19 jaar op boerderijcamping De Hal.

Vier weken lang staan ze op 'veldje 3', landelijk, met uitzicht op De Veen. 'De nominatie als Camping van het Jaar door de Vekabo is helemaal terecht. Wat we ook erg leuk vinden is dat Marga (de moeder van Jan-Jacob) geregeld even gedag komt zeggen. Echt een moedertje.' Aan de picknicktafel verderop zitten Anouk Hoekstra en Yoeri Spaans uit Heerhugowaard aan het ontbijt. Anouk: 'Het is hier echt leuk. We zijn er voor het eerst. We wilden naar Texel, maar niet op zo'n camping met feestende jongeren, daar komen we niet voor. Gelukkig hadden ze op dit trekkersveldje nog een plekje. Dit is heerlijk wakker worden', wijst ze op het landelijke decor.

Boerderijcamping De Hal van de familie Keijser begon in 1991, toen Marga en Jacob Keijser een vergunning kregen voor 'kamperen bij de boer'. Marga: 'Ik werkte in het onderwijs en wist niet dat dit zó leuk zo zijn. Ik hou van mensen. Vijf kampeerplaatsen hadden we toen, alles heel eenvoudig. Wat voorzieningen in de oude stal, één douche, twee toiletten en een keukenblokje. We deden het op onze manier, maar ik vind het zó verfrissend zoals Patricia en Jan-Jacob het doen. Prachtige voorzieningen, speelplaatsjes, mooie lantaarnpalen, de bestrating.' En niet te vergeten wifi. De Keijsers hebben het grondig aangepakt. Patricia: 'Een goede installatie die bereik geeft op de hele camping. Een flinke investering, maar gasten vragen er tegenwoordig om.' Marga grinnikt: 'Zelfs ík zit op Facebook.' Jan-Jacob: 'Ik was eerst niet zo van de computer, Patricia is er actief mee aan de slag gegaan. Patricia: 'De gasten houden onze Facebookpagina goed in de gaten. Ik zet er regelmatig foto's op, zoals in het voorjaar van de lammetjes. We hielden bijvoorbeeld een prijsvraag, hoeveel lammetjes een drachtig zwart schaap zou werpen en van welk geslacht.' Jan-Jacob: 'Je wil niet weten hoeveel reacties en likes we krijgen.' Patricia: 'Gratis promotie voor onze camping.' Die runnen ze naast het gemengd bedrijf met schapen, de teelt van pootaardappels, suikerbieten, uien en graan, waarbij Patricia ook nog parttime werkt bij het Maartenhuis en in het bestuur zit van de Vereniging van Texelse Kampeerboeren. De camping is een stevige poot onder hun bestaan. Jan-Jacob: 'Het is leuk en geeft reuring en gezelligheid, maar vergis je niet in het aantal uren dat er in gaat zitten.' Patricia: 'Het gaat door van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Gasten komen met allerlei vragen en willen vaak hun verhaal kwijt.' Marga: 'Twee keer per dag maken Patricia en ik het sanitair schoon en twee keer per week geven we de boel een grote schoonmaakbeurt. Ach, zo blijf ik in beweging.' Wifi, stopcontacten voor het opladen van elektrische fietsen, speelvoorzieningen, een kinderboerderij met konijnen en mini-ezels, hoogwaardige sanitaire en andere voorzieningen en bovenal gastvrijheid maken niet alleen dat veel gasten bij aankomst al boeken voor het volgend jaar, maar dat ze camping De Hal ook nomineerden voor de titel 'Vekabo camping van het jaar 2015'. Jan-Jacob kijkt op zijn smartphone, waarop de felicitaties binnen stromen. 'Van collega's, ze gunnen het ons, dat is toch prachtig!' Op 22 januari wordt bekend of De Hal de titel wint.