Van Rijsselberghe wint surfen in Rio

Dorian van Rijsselberghe heeft goud gewonnen op het Olympisch testevenement dat afgelopen week in Rio de Janeiro is gehouden.

Van Rijsselberghe, die al aan de leiding ging, werd gisteren vierde in de afsluitende medalrace en dat was voldoende voor de overwinning. 'Ik ben hier heel blij mee', liet Olympisch kampioen windsurfen Van Rijsselberghe weten op zijn website lifeofdorian.com. 'Het is een goed begin. Natuurlijk, twee jaar na London is het goed om te weten dat we op de goede weg zijn. Soms ga je wel eens twijfelen, na de wereldbekerwedstrijden dit voorjaar bijvoorbeeld. Maar dat is niet nodig. Voor mij is het belangrijkste dat ik mezelf heb laten zien dat het kan. Het was ook een realistisch doel om hier te winnen. Maar je moet het nog wel doen. Vorig jaar hebben we hier al een pre-olympisch test event gedaan en die won ik ook.' Er stond niet veel wind tijdens de medalrace. Van Rijsselberghe en de andere windsurfers creƫrden hun eigen wind door keihard met het zeil te pompen. 'Je gaat maximaal pompend van start. Dat is een mentale kwestie. Je moet gewoon zo lang mogelijk doorgaan. Als je gaat denken dat je stuk zit, stop je te vroeg. Het is mind over matter.'

Het testevenement telt mee in de kwalificatie voor de Olympische Spelen die in 2016 in Rio de Janeiro worden gehouden. Kiran Badloe, trainingspartner van Van Rijsselberghe en ook in de race voor kwalificatie, eindigde als achtste.