Bevallende vrouw na stremming met reddingboot naar overkant

'Alles verliep gesmeerd, iedereen was rustig en uiteindelijk is er een wolk van een dochter geboren', vertelt verloskundige Theda Niehoff.

Woensdagochtend liet zij Romana Casciola en Jimmy Vlaming met de ambulance naar het Gemini Ziekenhuis gaan, zodat Romana daar kon bevallen, maar het verliep anders. Als gevolg van de stremming in de veerhaven van Den Helder kwamen ze echter niet verder dan de boot, terwijl de weeën al begonnen waren.

Overleg tussen Niehoff en kapitein Bas Schaatsenberg van TESO bracht uitkomst. De Joke Dijkstra van de KNRM in Den Helder werd gealarmeerd en de Dokter Wagemaker voer terug naar 't Horntje, zodat de ambulance naar de Joost Dourleinkazerne kon rijden. Daar gingen Romana en Jimmy onder begeleiding van verpleegkundige Esther Heiligers aan boord van de reddingboot. Niehoff: 'We hadden het geluk dat die al op het Marsdiep was om een demonstratie te geven voor de passagiers op de Henry Dunant van het Rode Kruis.'

In Den Helder gingen Romana en Jimmy met een al klaarstaande ambulance naar het Gemini, waarna in de loop van de dag dochter Jaimey werd geboren.

Niehoff: 'Het was heel bijzonder. Dit is een situatie die we nooit hebben geoefend en die ik zelf in twintig jaar ook niet eerder heb meegemaakt, maar iedereen pakte het goed aan en alles verliep rustig en beheerst.'

De veerhaven in Den Helder was woensdag een tijd afgesloten, nadat het levenloze lichaam van een 48-jarige man uit Dordrecht was aangetroffen. De man was gevallen. De politie deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat er van een misdrijf geen sprake was. Na overleg met Rijkswaterstaat werd de noodaanlanding in de marinehaven in Den Helder gereed gemaakt, zodat de Wagemaker daar alsnog kon afmeren. De benodigde brug lag er nog. In de loop van de middag werd de reguliere dienstregeling hervat.