TESO zet 5,6 procent meer auto's over

TESO heeft in april, mei, juni en juli 5,6 procent meer auto's overgezet dan vorig jaar. In de maand april nam het vervoer zelfs toe met 17 procent. Het aantal voetgangers steeg met 5,2 procent. Opvallend is ook de groei van het vervoer op dinsdag, woensdag en donderdag, met name van dagjesmensen.

De groei is volgens Riewert Pol van TESO vooral gerealiseerd in de maanden april en juni. 'Dat heeft waarschijnlijk te maken met het verschuiven van vakanties en feestdagen, maar ook het weer speelt zeker mee. Vorig jaar hadden we een koud voorjaar, nu was het hoofdzakelijk prachtig weer. Juli was vorig jaar mooi weer. Die maand vertoonde nu een kleine daling in het vervoer.' Ook de hoeveelheid vrachtauto's en caravans nam toe, gerekend in personen auto equivalenten (pae) registreerde TESO een toename van 5,7 procent over de afgelopen vier maanden. Opvallend is de toename van vervoer op de dinsdag, waarvan de VVV aangaf dat het meer een wisseldag is. Pol: 'Of de toename door de wisseldag komt, kan ik niet beoordelen, we zien wel dat er die dag veel heen en terug gaan. Dinsdag zelfs ontzettend veel, gedurende een aantal uur was het heel druk en in Den Helder moesten we zelfs tweehonderd auto's laten staan. Dat zijn serieuze aantallen en daar werden we door verrast. In de avonduren gingen er vanaf Texel veel mensen terug, met de auto en te voet. Twee afvaarten konden we niet alles meenemen. Het was te kort dag om een extra boot in te zetten. Woensdag en donderdag was er ook veel vervoer en bleven er de afgelopen weken op die dagen ook wel wat auto's staan. Veel dagjesmensen, blijkbaar heeft Texel ook voor die groep een grote aantrekkingskracht. Maar andersom zie je ook dat er dinsdag vanaf Texel heel wat mensen naar de juttersmarkt in Den Helder gaan. Dagjesmensen komen met de auto, maar ook te voet en per fiets.' Voor de komende weken, waarvoor de weerverwachting beduidend minder is, voorziet Pol op dinsdag, woensdag en donderdag minder drukte door dagjesmensen waardoor ook de wachttijden zullen afnemen.

Het eerste half jaar van 2013 vertoonde een tegengesteld beeld. Door het rommelige winterweer en het koude voorjaar liep het vervoer terug. Tijdens de eerste zes maanden bleef het vervoer vier procent achter bij 2012. Met name april deed het met -8,7 procent slecht. Toen het weer in juli opklaarde, zette het herstel in. Over het hele jaar vervoerde TESO in 2013 0,6 procent minder personen, het aantal voertuigen nam toe met 1,3 procent.


Camping De Hal

genomineerd

Camping De Hal bij Den Burg van Jacob en Patricia Keijser is genomineerd als VEKABO Camping van het Jaar 2015. De Hal is één van de zeven campings die zijn genomineerd door de VEKABO, de vereniging voor charmante plattelandsaccommodaties. Die houdt jaarlijks een verkiezing waarbij regionale winnaars strijden voor de landelijke titel. Meer op pagina 6.