Aanvragen subsidie afgewezen

'Afgewezen.' Dat antwoord kregen negen instanties die bij de gemeente een aanvraag voor subsidie hebben ingediend. Oorzaken volgens b en w: de nieuwe subsidieverordening, het college beoordeelt aanvragen kritischer dan voorheen en aanvragers richten zich niet altijd tot het goede loket.

De besluitenlijst die het college deze week presenteerde, telde opvallend veel afgewezen aanvragen. Geen geld voor de workshop en tentoonstelling fotograferen voor 65-plussers ('aansluiting gemeentelijk WMO-beleid onvoldoende'), Onderzoek langer zelfstandig wonen in Oosterend (idem), subsidie voor het aanbieden van sociale weerbaarheidstrainingen aan kinderen en hun ouders ('onvoldoende toegevoegde waarde op WMO- en/of jeugdvoorzieningenaanbod'), jubileumkrant 25 jaar Radio Texel ('kosten behoren tot reguliere bedrijfsvoering die waren te voorzien') en subsidie opleiding MBvO ten behoeve van beweegaanbod voor 50-plussers ('geen uitbreiding of toegevoegde waarde op het bestaande voorzieningenaanbod'). Afgewezen ook de aanvraag voor subsidie voor cursussen 'mantelzorgers ontlast' door Texelse Welzijn (activiteit behoort bij taakveld waarvoor de stichting jaarlijks subsidie ontvangt), subsidie voor een beweeg- en voedingsprogramma voor kinderen 'Smiley' ('onvoldoende toegevoegde waarde') en ten slotte de aanvraag voor subsidie voor scholing van vrijwilligers voor inzet bij kwetsbare gezinnen ('hoort bij het taakveld waarvoor Texels Welzijn al subsidie ontvangt').

Het gaat in alle gevallen om relatief kleine subsidiebedragen, waarbij het college in het verleden nog wel eens de hand over het hart wilde strijken. Zoals ook wel gebeurde bij gesubsidieerde instanties die bijvoorbeeld geen geld voor onderhoud of andere zaken hadden gereserveerd, bij wie zo'n eenmalige aanvraag alsnog gehonoreerd. Anno 2014 kijkt het college kritisch naar dergelijke aanvragen, waarbij wellicht nog meer tijd wordt besteed aan afwijzingen dan aan toekenningen. Ook om te voorkomen dat de gemeente bij een eventueel bezwaar onderuit gaat.

Om teleurstelling te voorkomen, adviseert het college aanvragers zich vooraf goed te verdiepen in de subsidievoorwaarden. Die staan op de website van de gemeente, onder het kopje 'Digitale balie' - inwoners - subsidies. Voor eenmalige subsidies voor maatschappelijke organisaties geldt dat de activiteit 'bijzonder, incidenteel en niet mag behoren tot de reguliere bezigheden van de aanvrager'. Het moet plaatsvinden in de gemeente Texel, nog niet zijn begonnen of gerealiseerd, voldoende ten goede komen aan ingezetenen van Texel onvoldoende aansluiten op het gemeentelijk Wmo- of jeugd(zorg)beleid.