Al vroeg op de middag stromen de mensen toe op de Durpermarkt.
Al vroeg op de middag stromen de mensen toe op de Durpermarkt. Foto: Job Schepers

Luchtig vermaak en diepgang

Waterrijke perspectieven in De Cocksdorp moet behalve voor een verbeterd aangezicht ook zorgen voor een stuk educatie. 'Hierbij denken we aan onderdelen met beweging op straat en extra informatie in de winkels. Zo sluit het op elkaar aan', vertelt Erwin van der Linde.

Er is goed nagedacht over de plannen. Zo moet er een pilaar komen waarop je kunt zien of het eb of vloed is, maar ook een 3D-model van Texel dat het effect van het water weergeeft. 'Spelenderwijs moeten de kinderen en hun ouders dan kennismaken met de manier waarop getijden, en de zee te invloed hebben op het eiland. In diverse winkels moeten dan informatiepunten komen waar nog meer kennis te vergaren is. Op deze manier krijg je meer aanloop terug in de Kikkertstraat en dus bij de ondernemers', legt het bestuurslid van het project uit. Deze educatieve waterspeelelementen moeten om de aantrekkingskracht van de Kikkertstraat te verbeteren op het geplande plein in het midden van de straat komen dat verder voorzien moet worden van een een trap/ tribune en een wensput. Ondanks dat het op dit moment nog toekomstmuziek is, zien Van der Linde en Arnold Langeveld (evenens betrokken bij het plan) mogelijkheden.

'Het is een prachtig plan waar kansen voor iedereen liggen', zei Langeveld al in juni en volgens Van der Linde zijn de reacties uit de politiek positief. 'Maar er zijn nog geen beslissingen genomen. Die presentatie was vlak voor het zomerreces. Juist om het plan betaalbaar te maken willen we het in verschillende fases doorvoeren. Bovendien zijn we zelf al heel druk bezig met zoeken van financiers. Ieder dorp moet volgens de gemeente zijn eigen kern en uitstraling hebben. Laat ons dan maar het deltadorp zijn', legt Van der Linde uit. De Cocksdorp is volgens de ondernemer uitermate geschikt voor dit plan, omdat het op de scheidslijn van de Noordzee en de Waddenzee ligt. De politieke partijen lieten in juni al weten wel wat te zien in het plan of een deel van de plannen, maar nog weinig te kunnen doen totdat er een voorstel van het college ligt. Met de veranderingen die al uitgevoerd zijn, zijn ingepland of op het wensenlijstje van de Cocksdorpers staan kan het dorp er over tien jaar wel eens geheel anders uit zien dan op dit moment.