Het ontwerp van architect Uriot en Veeger.
Het ontwerp van architect Uriot en Veeger. Foto: Job Schepers

Woningen en winkels op plaats van supermarkt Kikkertstraat

twaalf appartementen en vier winkeleenheden op de plaats van de toenmalige supermarkt in de Kikkertstraat. De plannen liggen er en de vergunningen moeten in september worden ingediend. Als alles volgens plan verloopt wordt het geheel begin 2016 opgeleverd.

'De plannen zijn af en we zijn heel positief. Maar voor er daadwerkelijk gebouwd gaat worden moet er nog heel wat gebeuren. Het belangrijkste daarbij is het in gesprek gaan met de omwonenden. Daarom willen we in september of oktober een bijeenkomst organiseren voor de bewoners van het dorp. Zodat we onze plannen kunnen uitleggen en vragen kunnen beantwoorden', legt Cees Hooijschuur uit die het project runt samen met zijn zoon Erik. Op dit moment staat het oude pand nog stevig op zijn plaats, dit zal eerst gesloopt moeten worden. 'We hebben met de ondernemers afgesproken de sloop van de supermarkt niet in de zomer te doen. Wel zijn we aan de binnenkant al druk bezig. We hadden er voor kunnen kiezen om er een sloopkogel tegen aan te gooien, maar we proberen zoveel mogelijk te recyclen. Zo hebben we al iemand die de platen van het systeemplafond wel wil hebben en de betonplaten die in de muur gebruikt zijn willen anderen weer hebben voor het verharden van de oprit. Dat is toch een veel betere oplossing?', vervolgt Cees Hooijschuur. Iedere donderdag zijn vader en zoon in de zaak om vragen te beantwoorden, daarnaast worden er allerlei meubels verkocht.

'De gesprekken met de gemeente zijn enorm positief en we zijn ook al aangesproken door mensen die mogelijk interesse hadden in de woningen. Maar op dit moment is het gewoon heel lastig een prijsopgave te maken. Het kunnen zowel starters- als seniorenwoningen worden, eigenlijk woningen voor iedereen. Het worden mooie ruime appartementen met een woonverdieping en een slaapverdieping daar weer boven', legt Cees uit. 'En woningen met winkels er onder is natuurlijk een mooier gezicht dan een leeg pand dat altijd dicht is. Het helpt absoluut mee aan de leefbaarheid in de straat', vult Erik aan. De uiteindelijke bedoeling is dat er twee blokken komen met vier winkeleenheden aan de Kikkertstraat. 'Maar als één winkel niet als zodanig gebruikt gaat worden willen we de mogelijkheid hebben om hier alsnog een woning van te kunnen maken', vertelt Erik.

Draagvlak voor het plan lijkt er in ieder geval te zijn bij verschillende ondernemers op Texel. Het hele plan wordt via crowdfunding gefinancierd.'Het is prachtig om te merken dat iedereen zo positief is. We moeten nu de puntjes op de i zetten met de gemeente en dan ben ik er van overtuigd dat het wel goed komt. Maar na het indienen van een vergunning heb je een hele lijst met procedures die gevolgd moeten worden. Door de gesprekken met de gemeente en de specialisten weten we nu wat mogelijk en wat wel of niet mag. Daar hebben we de laatste plannen ook op aangepast.', besluit Cees. De winkeliers die onder in het pand komen te zitten gaan geen last hebben van de bewoners, omdat de ingang aan de achterkant bij de eigen parkeerplaats van de bewoners komt.