'Informatie het liefst in de krant'

Inwoners lezen gemeentelijke informatie graag via traditionele media. Aldus de belangrijkste conclusie uit het onderzoek Informatiebehoefte en Mediagebruik dat de gemeente Schagen dit jaar liet houden. De uitkomst was voor Schagen reden de traditionele media niet zomaar te vervangen door nieuwe media.

De uitkomst van het onderzoek en de besluitvorming in Schagen is interessant nu het Texelse college van b en w heeft besloten om per 1 oktober te stoppen met het publiceren van de Bekendmakingen in deze krant.

Schagen heeft sinds 2012 een Inwonerspanel dat de gemeente gebruikt om periodiek peilingen over uiteenlopende onderwerpen te houden. Hierbij werkt Schagen samen met I&O Research. Er wordt gebruik gemaakt van vragenlijsten en er is de mogelijkheid deel te nemen aan gesprekken. Inwoners kunnen zich hiervoor zelf aanmelden. Er wordt uitgegaan van een betrouwbaarheid van het onderzoek van 95 procent.

Belangrijke uitkomst is dat vrijwel alle inwoners op de hoogte willen worden gehouden van het gemeentelijk nieuws. Ook wegwerkzaamheden, evenementen en projecten zijn voor inwoners interessant. Afvalinzameling scoort in alle leeftijdscategorieën hoog. Jongeren zijn wat meer geïnteresseerd in evenementen. Boven de veertig jaar heeft men meer interesse voor besluiten over het college en de raad, onder de veertig is de belangstelling hiervoor wat minder.

Over het algemeen leest men de gemeentelijk informatie het liefst in de krant. Vooral bij 55-plussers bestaat deze voorkeur. Facebook, Twitter en Whatsapp worden weinig genoemd. Het zijn met name de jongeren (18-39 jaar) die via sociale media op de hoogte willen blijven. Dit geldt ook voor de gemeentelijke app. Naar verhouding veel inwoners in de categorie 40-54 jaar vinden nieuwsbrieven een geschikt medium (voor bijvoorbeeld projecten, evenementen en gewijzigde openingstijden). 'Ik wil u er op wijzen dat een flink aantal mensen, onder wie senioren, niet vaardig is op nieuwe media', aldus een reactie.

Conclusie uit het onderzoek is dat de gemeente informatieplicht heeft en dat er geen doelgroepen mogen worden uitgesloten. 'Traditionele media mogen daarom niet zomaar worden vervangen door nieuwe media. Er moet door de gemeente bezuinigd worden. Nieuwe media zijn veel goedkoper dan traditionele media, waardoor de gemeente waar dat kan nieuwe media wil inzetten. Nu uit het onderzoek blijkt dat er nog veel behoefte is aan traditionele media, zal de gemeente niet zomaar traditionele media vervangen door nieuwe media. Er wordt altijd rekening gehouden met de doelgroep die gemeentelijke informatie gaat missen.'