Sam van der Slikke liep al jaren rond met plannen voor een Texels visserijboek.
Sam van der Slikke liep al jaren rond met plannen voor een Texels visserijboek. Foto: Jeroen van Hattum

Aandacht visserijboek

op HavenVIStijn

Wanneer komt dat boek over de Texelse visserij er nou eens. Het is een vraag die visserman Sam van der Slikke uit Den Burg al jaren van diverse kanten kreeg. Hij kan inmiddels antwoord geven op de vraag. Volgend jaar zal het er zijn.

Al zijn hele leven verzamelt de 64-jarige Van der Slikke foto's van visserschepen, waardoor hij een compleet overzicht heeft van schepen die sinds 1927 tot de Texelse vissersvloot hebben behoord. Dat jaar begon de overgang van houten naar ijzeren schepen en deed de eerste kotter op Texel zijn intrede.

De foto's roerloos in de kast laten staan, vond Van der Slikke zonde. De plannen om een Texels visserijboek te maken waren er ook al langer en twee jaar geleden werd de koe bij de hoorns gevat. Samen met Frits Aalderink begon Van der Slikke met het boek dat is inmiddels in een eindfase belandt. Aalderink, die uit Den Helder komt, maakte eerder al een boek over de Helderse visserij.

Morgen (zaterdag) wordt tijdens het HavenVIStijn in Oudeschild aandacht aan het boek besteed. Mensen die interesse hebben, kunnen er voor intekenen in de loods van de CIV. 'Dan kunnen we zien hoeveel belangstelling er is.' Bedoeling is circa zeshonderd exemplaren van het boek te drukken. Dat belooft een mix te worden tussen beschrijvingen van schepen en boeiende verhalen uit de visserij. Tijdens het maken, spraken Van der Slikke en Aalderink met visserman Cor de Wolf die een serie verhalen had liggen waar hij zelf niet aan toekwam. 'Hij zei dat we er maar wat uit moesten halen, maar die verhalen waren zo goed dat we besloten ze integraal in het boek op te nemen.'

De schrijvers waren aanvankelijk van plan het visserijboek vóór Sinterklaas in de winkels te hebben, maar dat gaat dit jaar niet meer lukken, omdat het boek nog niet af is. Het moet onder meer nog worden vormgegeven en gedrukt. Als publicatiedatum is nu het volgende HavenVIStijn in 2015 geprikt.

In het boek, dat circa driehonderd pagina's dik moet worden, wordt onder meer beschreven hoe de Texelse visserij in de jaren dertig voorop liep bij de ontwikkeling van de kotter. 'Piet Drijver was in 1927 de eerste die er een aanschafte. Dat was de TX 12 Op Hoop van Zegen. Daarna volgde de TX 11 van de familie Vlaming, de TX 39 van de familie Van der Vis en de TX 39 van Willem van der Vis', vertelt Van der Slikke. 'Aan het eind van de jaren dertig lagen er elf nieuwe kotters in de haven. Tijdens de oorlog werden die in beslag genomen door de Duitsers. Drie keerden niet terug.' Na de oorlog kwam de boomkorvisserij verder tot bloei.

Op het hoogtepunt lagen er 35 kotters in de haven van Oudeschild. Momenteel zijn het er elf. In het boek wordt ook de opkomst van de sumwing en de pulsvisserij beschreven. Innovaties waarbij de Texelse visserij ook het voortouw neemt. Het boek, dat in beheer van Kaap Skil wordt uitgegeven, krijgt eveneens foto's van bemanningen die op Texelse kotters hebben gevaren. 'Die foto's worden voorzien van namen.'

Het HavenVIStijn begint zaterdag om 13.00 uur. Vissers laten zien hoe zij werken, er wordt vis gerookt en gebakken voor het goede doel (rondritten voor bewoners van verpleeghuis Hollewal), er wordt van alles getoond en het ankertillen is van de partij. Tot middernacht zijn er ook diverse optredens op de haven.