Wat ik zeggen wou

Superkapitalisme

Ik had voor de eerste keer een ontgoochelende ervaring deze zomer na 58 jaar vakanties in mijn kleine zomerhuisje op ons mooie Texel. In de laatste week van juni had ik iedere dag een krachtige pijn in mijn rug en wilde advies van een arts hebben. Daarom ging ik naar de artsen aan de Pontweg. Een van de artsen - een aardige man - sprak drie tot vijf minuten met mij, zonder onderzoek. Toevallig had ik de naam van een vriendin in De Koog vermeld die ook een probleem met haar rug had. De dokter moest onmiddellijk geld hebben, maar ik had geen geld bij me. Daarom telefoneerde ik de volgende maandag met de Pontweg en verzocht ik om een rekening voor mijn Duitse privé-verzekering. Woensdag kwam de vriendin uit De Koog naar mijn huisje in Den Burg om mij te laten weten dat ik de rekening moest betalen: 120 euro! Natuurlijk wil ik betalen, maar wel onder protest. Ik heb inmiddels op eigen initiatief deze week drie behandelingen van een fysiotherapeut en dat gaat goed.

Dr. Carl-Christoph Schweitzer,

Bonn

Naschrift: navraag bij de Centrale Huisartsenpost Kop van Noord-Holland in Den Helder leert dat 120 euro bij de post het standaard tarief is voor consulten bij een huisarts in het weekend en 's avonds en 's nachts doordeweeks. Of iemand vervolgens een paar minuten of een uur bij een huisarts binnen is, is niet van belang. Het tarief is volgens een woordvoerder van de Centrale Huisartsenpost gebaseerd op de bedrijfsvoering om 24 uur per dag huisartsen beschikbaar te kunnen hebben. De centrale post is buiten de reguliere werktijden actief op Texel, in Den Helder en Schagen. Normaliter worden de kosten voor een consult niet rechtstreeks in rekening gebracht, maar gaat dat via de verzekering. De kosten kunnen wel rechtstreeks in rekening worden gebracht als iemand uit het buitenland komt en geen verzekeringspas bij zich heeft. Volgens de woordvoerder worden geen facturen nagestuurd en wordt er ook niet aan incasso's gedaan vanwege de inmiddels opgedane ervaring dat niet altijd alles betaald wordt. Mensen die een zogeheten EHIC-pas bij zich hebben, lopen volgens de Centrale Huisartsenpost niet tegen een dergelijke situatie op. De EHIC (European Health Insurance Card) geeft volgens de website www.ehic.nl recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. Op de site staat in welke land de kaart allemaal geldig is. Volgens de woordvoerder kunnen mensen die contant moeten betalen de kosten later alsnog bij de eigen verzekering claimen. Mensen die vragen hebben over dergelijke situaties, kunnen volgens de Centrale Huisartsenpost terecht op 0223-670461.


Ambtenaren

Beste Annie,

Jammer dat u ook meedoet met dat eeuwige negativisme over de Texelse gemeente en ambtenaren. Het is zo makkelijk om alles wat je leest in de krant en wandelgangen meteen als waar aan te nemen en het klakkeloos over te nemen in een cynisch stukje. De waarheid is jammer genoeg vaak genuanceerd. Maar ja, de ambtenaar is zo'n fijn slachtoffer. En met nuance over de gemeente maak je je op Texel niet zo populair.

Hopelijk doet u voortaan iets meer moeite voor uw stukjes (informatie inwinnen bij betrokkenen bijvoorbeeld) en worden ze niet meer geschreven vanuit de motivatie om makkelijk te scoren.

Lotte van de Belt (geen ambtenaar)