Hoosbui zet straten en huisjes onder water

De Cocksdorp en Oosterend hebben zaterdag overlast ondervonden van de onverwacht hevige regenbui die over het eiland trok. Met name de Sluftervallei en De Krim kregen de volle laag.

Op de Sluftervallei liepen veertig vakantiehuisjes en een aantal tenten op de camping onder water. Volgens general-manager Dick Jansen waren meer dan dertig medewerkers en leveranciers op het park in touw om de problemen aan te pakken. Ook de brandweer toog naar de Sluftervallei om hulp te verlenen. Er werden geulen gegraven om het water af te voeren en er ging een waterstofzuiger de ondergelopen huizen in.

Twee tenten waren zo doorweekt dat de gasten een nachtje in één van de 24-persoonshuizen werden ondergebracht. In de loop van de avond waren de problemen verholpen en zaten de gasten weer gewoon op het terras in de zon. Jansen: 'Ik ben erg blij met de hulp die we van alle kanten kregen. Bij de gasten was gelukkig ook veel begrip voor de situatie.'

Bij De Krim hoosde het water eveneens aan alle kanten voorbij. Op de golfbaan werd volgens André van der Vliet 62,5 millimeter gemeten. 'Ik heb zoiets niet eerder meegemaakt.' Het was zoveel tegelijk dat de drainage op de kampeervelden het vele water niet direct kon verwerken. De sloten stonden ook meteen vol water. Vier tenten waren dusdanig nat dat de gasten een nachtje in vrijstaande bungalows werden ondergebracht.

Het regenfront hing aanvankelijk boven de Waddenzee, maar kwam door een plotseling draaiende wind alsnog over Texel. 'Het was alsof er een muur van water op ons afkwam', aldus Ed de Bruijn van het vliegveld. 'Je zag vanuit de toren de Hoofdweg en de huizen daar gewoon in het water verdwijnen. Het was beangstigend om te zien.' Bij het vliegveld werd een regenval van circa 30 mm water gemeten. In Oosterend viel naar schatting zo'n 50 mm. De Waal, De Koog en Oudeschild kwamen er vanaf met circa acht mm water. In Oudeschild gingen door de veranderde wind een aantal parasols op de haven tegen de grond.

Op Oost werd ongeveer 45 mm gemeten en bij de Sluftervallei viel naar schatting ook zo'n 50 mm in korte tijd. Bij camping Kogerstrand in De Koog en camping Loodsmanduin in Den Hoorn leidde de regen volgens de beheerders tot weinig overlast. 'Het is hier duingrond, dus het water loopt ook zo weer weg', aldus Peter Witte van Loodsmanduin.

In De Cocksdorp stonden onder meer de Kikkertstraat en de Ploosterstraat blank. In Oosterend liepen de Vliestraat, Ankerstraat en het parkeerterrein bij de Botterstraat onder water. De meesten van die straten hebben een hemelwaterstelsel, zodat regenwater meer niet in het riool komt, maar het water was volgens een woordvoerder van de gemeente zaterdagmidag teveel voor het hemelwaterstelsel. 'Dat is in orde, maar niet berekend op zoveel water.'

Bij Bremer in Oosterend kwamen meerdere meldingen van schade binnen. Er was onder meer water in woonkamers en keukens terecht gekomen. In Den Burg leidde de regen zaterdagmiddag tot een voortijdig einde van de Horizon Toer.