Dorian van Rijsselberghe in de Baai van Guanabra in Brazilië.
Dorian van Rijsselberghe in de Baai van Guanabra in Brazilië. Foto: Delta Lloyd Kernploeg

Dorian surft in Rio

Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe is het allereerste testevenement voor de volgende Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016) sterk begonnen. Hij won de afgelopen dagen de eerste twee van tien wedstrijden windsurfen.

Op zijn website lifeofdorian.com liet Van Rijsselberghe weten dat het testevenement voelt als een soort mini Olympische Spelen. 'De hele top tien van het vorige WK is er. Het is een sterk veld.' De Texelaar hield zich na de eerste twee gewonnen wedstrijden bewust in in zijn reactie, maar toonde zich via zijn website wel tevreden over de start.

'Een goed begin is het halve werk, maar we gaan niet te vroeg juichen. We moeten de hele week nog goed scoren.' Na de tien races volgt donderdag een afsluitende medalrace voor de tien beste surfers in het klassement. 'Maar we hebben dit blok goed voorbereid', aldus Van Rijsselberghe. Niet alleen een hoogtestage, maar ook fietstrainingen hebben een goede basis gelegd. En uiteraard trainingen op het water in Californië.'

Het testevenement telt mee in de kwalificatie voor de Olympische Spelen. Ander moment van kwalificatie is het WK surfen dat in september wordt gehouden. Van Rijsselberghe is in de race om in 2016 zijn Olympische titel te verdedigen. Andere kandidaat voor de Spelen is zijn trainingsmaat Kiran Badloe die momenteel vijftiende staat in het klassement van het testevenement. Nederland mag in 2016 net als bij de voorgaande Spelen één kandidaat afvaardigen voor het windsurfen. Van Rijsselberghe wordt op weg naar Rio begeleid door Aaron McIntosh die ook zijn coach was toen hij in 2012 in het Engelse Weymouth de Olympische titel windsurfen won.

Het water in de Baai van Guanabra waar in 2016 gesurft wordt, begint volgens Van Rijsselberghe inmiddels iets schoner te worden, al vreest hij dat het ernstig vervuilde water over twee jaar nog niet schoon zal zijn. De Texelaar uitte in mei zijn zorgen over het water en deed in juni als kersvers ambassadeur van de Nederlandse Plastic Soup Foundation een oproep om een structurele oplossing te bedenken. Elke keer als het regent in de circa honderd omliggende favela's (de sloppenwijken van Rio) spoelt er via diverse riviertjes een hoop troep de baai in. Dan gaat het om dode dieren, allerlei soorten plastic, maar ook meubels.

Volgens Van Rijsselberghe zou het water bij Rio niet alleen tijdens de Spelen schoon moeten zijn, maar ook daarna. 'Het is een lokaal milieuprobleem dat structureel moet worden aangepakt. Nederland is groot in water- en afvalmanagement, dus eigenlijk zouden we de handen uit de mouwen moeten steken om Brazilië te helpen.' De burgemeester van Rio had in aanloop naar de organisatie van de Olympische Spelen beloofd dat het water in de baai in 2016 schoon zou zijn, maar dat lijkt de stad op eigen kracht niet te gaan lukken.

In Nederland hebben de ministeries van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu en Ontwikkelingssamenwerking inmiddels een akkoord getekend met Boskalis, ICH Merwede en onderzoeksinstituut Deltares om te gaan werken aan schoon water in Brazilië.