Gemeente screent kampeerboeren

De gemeente gaat bij alle Texelse kampeerboeren opnieuw bekijken of ze aan alle criteria voldoen voor een omgevingsvergunning. Ze kregen hier over vorige week bericht.

Tot dusver werd het kamperen bij de boer gegund. Eerst vijf kampeerplaatsen, later acht, toen tien en inmiddels gedoogd tot maximaal vijftien. Dat het erfkamperen nu in een omgevingsvergunning moet worden vastgelegd, komt door het in werking treden van het nieuwe bestemmingsplan buitengebied. 'Hiervoor is het van belang om alle gegevens over het kamperen bij de boer goed in het systeem te hebben staan en moet iedere kampeerboer opnieuw de gegevens aanleveren.' Het is niet vanzelfsprekend dat elke kampeerboer die nu een vrijstelling heeft, straks ook een omgevingsvergunning krijgt. Belangrijk criterium is bijvoorbeeld dat het een reëel agrarisch bedrijf betreft. In het plan buitengebied is dat als volgt omschreven. 'Er is sprake van een reëel agrarisch bedrijf als tussen de helft en een nagenoeg volledig 'redelijk' inkomen afkomstig is uit het bedrijf en tussen de helft en nagenoeg volledige arbeidsinzet van een volwaardige arbeidskracht aan het bedrijf besteed wordt. Een reëel bedrijf heeft de potentie uit te groeien tot een volwaardig agrarisch bedrijf.' In de omschrijving van 'agrarisch bedrijf' staat het criterium dat andere (dan agrarische) activiteiten van ondergeschikte betekenis moeten zijn. Bij de voorwaarden voor de omgevingsvergunning voor kamperen bij de boer staat onder meer dat 'de recreatie-activiteiten blijvend naar aard en uiterlijk een ondergeschikt onderdeel van de agrarische bedrijfsactiviteiten'. Ook staat in het bestemmingsplan dat na afgifte van deze omgevingsvergunning het totaal aantal 'slaapplaatsen voor kamperen bij de boer' het aantal van 3.000 niet mag overschrijden. Het exacte huidige aantal kampeervergunningen is 77 en er staan 19 aanvragers op de wachtlijst. Nog niet duidelijk is hoeveel bedrijven aan de gestelde voorwaarden voldoen. De brief heeft onder kampeerboeren wel de nodige beroering veroorzaakt. Met name de hoeveelheid gegevens die wordt gevraagd, de inspanning en de kosten die dat met zich meebrengt en het inschatten of ze voldoen aan de criteria. Menig kampeerboer heeft flink geïnvesteerd in sanitair en andere voorzieningen en heeft er een aardige bijverdienste aan. Volgens de gemeente is veel voorwerk gedaan en zijn de gegevens uit de laatst verleende vrijstelling meegestuurd. Er moet vóór 1 oktober worden gereageerd, anders gaat de gemeente ervan uit dat de aanvrager geen prijs meer stelt op het voortzetten van het kamperen bij de boer.


Net in schroef

De Cornelis Dito van de KNRM heeft woensdag de garnalenkotter EH 44 uit Enkhuizen naar Oudeschild gesleept. De kotter had nabij De Bollen een net in de schroef gekregen. Volgens schipper Sidny van Zon was het ook wel meteen het maximale voor de Cornelis Dito, maar ging het goed. 'Met de Francine Kroesen was dit niet gelukt.'