Kogerstrand vroeger
Kogerstrand vroeger Foto:

Achter de schermen

Bekendmakingen

Lang geleden, toen ik nog vrijgezel was en alleen een huis bewoonde aan de Schoorwal in Den Burg, besloot ik tot een duurzame investering. Een verbouwing, zoals veel van mijn buren al hadden gedaan. Een investering in de toekomst en je kon nooit weten of er een vogeltje naar binnen zou vliegen. Simpel door het buitenwaarts verplaatsen van een muur werd mijn keuken nóg een keer zo groot, twee goede bekenden van mij waren bereid de klus voor mij te klaren. Maar niet voordat er een bouwvergunning was verleend, geen illegale praktijken. Van mijn toenmalige buurman Adrie Westerlaken, leende ik zijn bouwtekening, het enige dat ik hoefde te doen was die in spiegelbeeld af te drukken. Toen naar de gemeente en een bouwaanvraag ingediend. En jawel, na verloop van tijd verscheen die in de Texelse Courant, in de rubriek 'Bekendmakingen.' Toen niet alleen het adres, je kwam met naam en toenaam in de krant. Lekker makkelijk, zo wist iedereen wie het betrof en had je op verjaardagen weer wat om over te praten. Dat die rubriek Bekendmakingen goed werd gelezen, ontdekte ik toen een kennis die voor zijn werk een paar jaar in het buitenland zat, terug op Texel mij aansprak. 'Gerard, woon jij samen?' Dat was niet het geval. Ik vroeg hem hoe hij daar bij kwam. Welnu, tijdens zijn verblijf ver weg ontving hij de Texelse Courant en spelde die. Ook de Bekendmakingen, waarin hij had gelezen dat ik mijn keuken zou vergroten. 'Dat zou jij als vrijgezel toch nooit doen, er moet wel een vrouw in het spel zijn', was zijn conclusie.

U hebt gelezen dat de gemeente wil stoppen met de Bekendmakingen. Het hoeft niet meer van het Rijk, het scheelt geld (op jaarbasis ongeveer €23.500,-, geen sponsoring, maar een vergoeding voor een dienst) en mensen kunnen het toch op internet lezen. En voor die oudjes in De Gollards leggen we wel een paar stenciltjes neer. Maar was het niet zo dat de overheid stimuleert dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Ik zou graag denken dat ze allemaal internet hebben, maar daar geloof ik geen snars van, met of zonder wifi in de dorpen.

Waarom zou je het je bevolking ook makkelijk maken? Al die service. En een platform benutten dat elke Texelaar bereikt, waarin je iedereen netjes van alles op de hoogte kunt houden, zonder dat hij of zij op de computer thuis, bij de kinderen of kleinkinderen (wellicht te laat) moet ontdekken wat er in de directe omgeving wordt gebouwd. Terwijl ik dit schrijf belt Dirk Kuiter uit Polen. 'Ik lees net over het onzinnige plan om met de Bekendmakingen te stoppen. Zijn ze gek geworden? Zo'n leuke, informatieve rubriek de nek omdraaien. Niet doen.'

Gerard Timmerman.

Kogerstrand nu
Kogerstrand toekomst