Wethouder Frank Kingma en Wouter van Strien plaatsen de haan terug.
Wethouder Frank Kingma en Wouter van Strien plaatsen de haan terug. Foto: Jeroen van Hattum

Haan terug op toren Waddenkerk

Ze moesten even een aantal weken zonder doen in De Cocksdorp, maar sinds dinsdagmiddag staat de haan weer op de toren van de Waddenkerk in de Kikkertstraat.

De haan en het bijbehorende anker zijn onder handen genomen door Cor Bremer en Wouter van Strien uit Oosterend. Bremer voorzag de haan van een nieuwe laag bladgoud en Van Strien zorgde ervoor dat het anker waarop de haan staat weer in goede staat is.

Wethouder Frank Kingma had dinsdag de eer de haan terug op zijn plek te zetten. Dat gebeurde met behulp van de kraan van René Boon uit De Cocksdorp. Met handschoenen aan om het bladgoud niet te verstoren, plaatste Kingma de haan terug op het anker vanuit een aan de kraan hangende bak .

Het is de haan die al sinds de bouw in 1841 op de kerktoren staat. Op de grond was te zien hoe de haan nog geklonken is en er gedegen uitziet. Wim van Reenen, één van de mensen die zich de afgelopen jaren inspanden voor de restauratie van de Waddenkerk, liet zien dat de haan een aerodynamische vorm heeft waardoor de wind er aan beide zijden langs wordt geleid. 'Je ziet na een aantal jaar dat de staart daardoor als eerste te lijden heeft onder de omstandigheden van de wind en het zout.'

Het opknappen van de haan en het anker ging in één moeite mee met de restauratie van de toren. Dat werk ligt momenteel even stil, omdat er in drie zwaluwnesten wordt gebroed. Nanne Molenaar hoopt zo snel mogelijk het werk te kunnen afmaken zodra de jongen zijn uitgevlogen. Bedoeling is daarna de zowel binnen als buiten gerestaureerde kerk op te leveren in bijzijn van iedereen die de afgelopen jaren heeft meegeholpen.

De restauratie van de toren wordt uitgevoerd door Van Strien. Willem van Duyn en Dirk van der Bijl zijn de opzichters. Bij het werk is onder meer een schimmelzwam verwijderd en het cederhout behandeld, zodat de schimmel niet meer kan terugkeren. Op de haan werden, toen die op de grond was, de namen B.P Nieboer en C. Schenk ontdekt. Het archief van deze krant leerde dat het om Ben Nieboer en Kees Schenk gaat die in 1979 samen met Koos Witte op diverse kerktorens gerestaureerde hanen terugplaatsten.