Wat ik zeggen wou

Een Waddenprovincie met Harlingen?

Afgelopen dinsdag werd in deze krant (en in vele andere media) het plan gelanceerd van Henk Jonker, fractievoorzitter van Texel 2010. Met hem zie ik grote voordelen van de samenvoeging van alle Waddeneilanden tot één provincie. Persoonlijk denk ik dat een aparte provincie wel iets te hoog gegrepen zal zijn en dus zal een gezamenlijke Waddengemeente kansrijker blijken te zijn.

Jonker noemt een aantal speerpunten en voordelen die samen beter uit de verf zouden komen, zoals veiligheid, brandweer en het Werelderfgoed. Met die laatste bedoelt hij natuurlijk de officiële status van 'onze' Waddenzee en dan komen er toch enige denkfouten aan het licht. Alle Waddeneilanden samen betekent nog niet dat ook de hele Waddenzee tot het 'grondgebied' van die provincie/gemeente (doorhalen wat niet van toepassing is) gaat behoren. Dan moet je toch zeker ook een of meerdere kustgemeenten met het plan mee moeten nemen.

En laat Harlingen nu besloten hebben dat het geen innige samenwerking wenst te hebben met de meer agrarische buurgemeenten. Zoals zoveel Harlingers het voelen werkt het echt: we staan met onze rug naar Friesland en met ons gezicht naar zee.

En dus zou het in mijn ogen een interessant idee zijn om een Waddengemeente te stichten met alle Waddeneilanden plus de maritieme gemeente Harlingen.

Leest u mee, Minister Plasterk?

Fred de Vries,

Harlingen


Steenenplaats

Texel is al bijna tien jaar mijn geliefde plek, de Stenenplaats in Den Burg dus ook! Afgelopen jaar had ik een gedicht gemaakt vanwege een gesloopt winkelpand op de hoek van de Stenenplaats waar antieke sieraden etc. werden verkocht, dit om mijn verbazing, teleurstelling en betrokkenheid te tonen en ook om het van mij af te schrijven. Graag wil ik dit gedicht u dan ook alsnog doen toekomen.

Den Burg

O' wolken als de glans van edelstenen helder, En diep uw schapenweide overspannend.

O' oma zo klein eeuwenoud met kleine ruitramen, En daarachter goud zilver en robijn in grijsheid starend naar het plein 'De Stenenplaats'.

O' hoe is het gekomen, hoe is uw ouderdom ontnomen? Hoe kon het zijn, de herinnering doet nog pijn. U zal er nooit meer zijn.

O' Den Burg in uw hart geraakt met dodelijke pijl, Hoe kon het zijn, alleen de herinnering doet nog pijn.

Als de hemel huilt en de zon haar tranen droogt, Zult gij er niet meer zijn. Als mist en dauw het plein benevelen, zo zal mijn herinnering aan u zijn.


Nieuwsbus TOP

Onder het motto 'TOP komt naar je toe', laat het Texels Ondernemers Platform dinsdagmiddag 23 september een Nieuwsbus rijden voor alle leden en nieuwe leden. Hierbij krijgen deelnemers de kans om zichzelf of hun bedrijf te presenteren. In de bus kunnen TOP (bestuurs)leden, raadsleden, organisaties en initiatieven zich in 5-10 minuten presenteren aan of actueel nieuws delen met de aanwezige passagiers. De bus vertrekt om 14.30 uur uit Den Burg en TOP besluit de rondrit met een borrel van 17.00 tot 19.00 uur. Opgave via info@top-texel.nl of 0222-365845.

Ondernemers die nog geen lid zijn maar wel graag mee willen, kunnen zich aanmelden als lid van TOP per 1 januari 2015. Ze kunnen dan bovendien gebruikmaken van een korting van 50% korting op het lidmaatschap in het eerste jaar, als ze tenminste twee jaar lid blijven. Let op: dit geldt niet voor Logiesverstrekkers! Het aanmeldingsformulier, voordelen van het TOP lidmaatschap en overige informatie staan op www.top-texel.nl.

De rondrit wordt georganiseerd door de TOP sectie Zakelijke Dienstverlening. Het sectiebestuur behoudt zich het recht voor om het programma in te delen en aan te passen.