Ter inspiratie: foto van Pieter de Vries van de Kilstee aan de Nieuwlanderweg.
Ter inspiratie: foto van Pieter de Vries van de Kilstee aan de Nieuwlanderweg. Foto: Pieter de Vries

Fotowedstrijd Texel begonnen

De fotowedstrijd 'Texel Natuurlijk' van de Stichting Fotowedstrijd gaat vanaag (dinsdag) van start. Tot en met 31 augustus kan hiervoor worden aangemeld via www.fotowedstrijdtexel.nl.

De fotowedstrijd is een initiatief van Martin Planken en Jolanda van Groningen van de Stichting Fotowedstrijd uit IJsselstein. De afgelopen jaren hielden zij al vaker fotowedstrijden, maar dan aan de overkant. De twee Texelgangers lieten dit jaar het oog vallen op Texel, mede naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van de vuurtoren en de viering van 600 jaar stadsrechten in 2015. Planken hoopt dat deelnemers aan de wedstrijd de ogen goed de kost geven en veel om zich heen kijken om mooie foto's te maken. 'Op Texel raak je nooit uitgekeken. Denk aan de mogelijkheden die de gevarieerde landschappen bieden, de sfeer rondom de vele events of het cultuurhistorische karakter van het eiland. De échte ontdekkingsreis zit hem naar mijn mening niet in het zoeken naar nieuwe omgevingen maar in het hebben van nieuwe ogen. Geef je ogen dus goed de kost.' De foto's worden in het najaar beoordeeld door een jury die bestaat uit burgemeester en juryvoorzitter Francine Giskes, ereburger Harry de Graaf, fotografen Pieter de Vries, Edo Kooiman, Sanne Brügemann, Mariska Beijert, journalist Jeroen van Hattum en Martin Planken. Zij kiezen, zonder te weten wie de makers zijn, de 25 mooiste foto's. Er is ook een publieksprijs. Op zaterdag 25 oktober staat de prijsuitreiking gepland. De winnaar van de juryprijs wint volgens de stichting een verblijf van een week in een vakantiehuis van Coby's Hoffie in Den Burg. De Taveerne in De Koog bezorgt de winnaar een avond voor twee personen en lijstenmakerij en verfspeciaalzaak Z. Graaf in Den Burg lijst de winnende foto in. De winnaar van de publieksprijs wint een Diner Cabaret voor twee in theater-restaurant Klif 12 in Den Hoorn. Pieter de Vries stelt 25 exemplaren van zijn boek "Van Helsdeur tot Duivels Hoorn", beschikbaar. Dat boek komt deze zomer uit. De winnaars kunnen ook rekenen op aandacht in de krant. De stichting liet eerder weten dat het auteursrecht van de foto's in handen blijft van de fotografen en dat de afbeeldingen niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Volgens de stichting is het een fotowedstrijd voor iedereen en niet alleen voor de stichting.


€250.000,- voor

gedragsbiologe NIOZ

Dr. Kimberley Mathot van Koninklijk NIOZ heeft een Veni beurs van €250.000,- ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Mathot gaat de Veni beurs gebruiken voor onderzoek naar hoe en waarom individuele kanoeten verschillen, in de manier waarop ze investeren in kennisvergaring en wat de gevolgen zijn van zulke verschillen in het zoeken van voedsel en trekgedrag. Kanoeten zijn schelpdier etende wadvogels die gebruik maken van verschillende leefomgevingen wereldwijd. De ondersoort Calidris canutus islandica broedt op de Arctische toendra en overwintert langs de kustgebieden van Noordwest-Europa.

Het verzamelen van informatie is noodzakelijk voor kanoeten om hun gedrag aan constant veranderende omstandigheden aan te passen. Individuen verschillen vaak in hoeveel ze investeren in kennisvergaring.