Teeven uit zorg over jeugdzorg Noordkop

Staatssecretaris Fred Teeven heeft de afgelopen dagen gebeld met wethouders van Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen om aan te dringen op een goede samenwerking op het gebied van jeugdzorg vanaf 2015.

De samenwerking tussen de vier gemeenten op gebied van het sociaal domein staat momenteel onder druk, waardoor samenwerking in de jeugdzorg (vanaf 2015 een nieuwe verantwoordelijkheid van de gemeenten) ook geen gelopen race meer is. Dat was voor de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie aanleiding contact met de wethouders op te nemen om zijn zorgen te uiten. Het begrip 'sociaal domein' is de verzamelnaam voor een aantal grote veranderingen in de zorg die in 2015 plaatsvinden.

Volgens wethouder Hennie Huisman vindt het probleem zijn oorzaak in een verschil van mening tussen Den Helder en de gemeenten Hollands Kroon en Schagen over het zogeheten Regionaal Administratie- en Kenniscentrum (RAKC) dat vanaf 2015 actief moet zijn voor het sociaal domein. Het college van Den Helder zei recent niet verder mee te gaan in de opbouw van het RAKC. Hollands Kroon en Schagen besloten daarna de samenwerking met Den Helder op het gebied van de sociale wijkteams en het beleid voor inkoop en contractering van zorgaanbieders te stoppen, omdat dat allemaal nauw verweven is met de oprichting van het RAKC. Dat komt in Schagen en moet een kantoor worden waar een hoop zaken voor het sociaal domein worden uitgevoerd.

Texel staat in dit verhaal min of meer aan de zijlijn, omdat het college in januari al een pas op de plaats maakte met het RAKC. Het college vindt dat de gemeenteraad moet besluiten wel of niet mee te doen en dat besluit wordt naar verwachting in september of oktober genomen. Texel is echter wel betrokken bij het probleem tussen de drie andere gemeenten, omdat Schagen en Hollands Kroon voor Texel dezelfde lijn trekken als voor Den Helder en eveneens de samenwerking voor de sociale teams en inkoop van zorg hebben stopgezet.

Volgens Huisman liet Teeven, mede namens staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) weten dat de jeugdzorg een taak is die de gemeenten gezamenlijk moeten uitvoeren, ook al zijn er momenteel problemen. Dan gaat het volgens Huisman specifiek om de vrijwillige jeugdzorg, waarbij ouders en kinderen bij een psycholoog of gezinscoach moeten kunnen aankloppen. Dat dreigt in de knel te raken. Daarnaast is er de gedwongen jeugdzorg. 'Dat zijn op Texel op zijn hoogst twee of drie situaties per jaar. Daar moet je dus ook wel samenwerken.'

Volgens Huisman blijven de vier gemeenten ondanks het meningsverschil met elkaar in overleg over het sociaal domein. Volgens Huisman gaan de voorbereidingen om de veranderingen in de zorg vanaf 2015 op te vangen gewoon door en zijn de vier niet in alles op elkaar aangewezen. 'De Participatiewet, een andere verandering in de zorg, kunnen we op Texel ook goed met De Bolder uitvoeren en voor de veranderingen in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning zijn we ook in overleg met de andere Waddeneilanden.'