Eigen risico zorg

Het kabinet heeft met ingang van dit jaar de regeling Compensatie eigen risico (Cer) afgeschaft. Dit betekent dat dit in december niet meer wordt uitbetaald.

De regeling was bedoeld voor mensen met hoge zorgkosten. Texelaars die vorig jaar de Compensatie eigen risico 2013 ontvingen, zouden vorige week een brief van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) over de afschaffing moeten hebben ontvangen.

Onderzoek wijst uit dat de compensatie soms bij mensen terechtkomt die het niet nodig hebben en dat mensen die het wel nodig hebben er juist geen recht op hebben. De regering meent dat gemeenten inwoners gerichter kunnen ondersteunen bij de kosten in verband met een chronische ziekte of handicap. De gemeente gaat bekijken welke Texelaars een tegemoetkoming voor het eigen risico gaan krijgen. Naar verwachting vindt de besluitvorming hierover in het najaar plaats. Meer informatie over de regeling op de website van de gemeente.

De gemeente weet op dit moment niet welke inwoners deze compensatie ontvangen. Het CAK vraagt inwoners die deze compensatie kregen toestemming gegevens (Burgerservicenummer, naam en geboortedatum) door te geven aan de gemeente, liefst binnen zes weken. Wie dit heeft doorgegeven ontvangt een brief over wat dit voor hem of haar betekent.