Zonnebloemen aan de Texelse kust.
Zonnebloemen aan de Texelse kust. Foto: Jos Berbee

Wat ik zeggen wou

Wifi

Met aandacht lazen wij in de Texelse Courant van vrijdag 11 juli het artikel 'In alle dorpen GRATIS WIFI'.
Een prima zaak lijkt ons, eigenlijk een must voor zowel de talrijke toeristen als de bewoners van de dorpskernen.

Maar tegelijkertijd moet ons een grote frustratie van het hart.
Op onze locatie (Appartementenhotel-restaurant Bos en Duin) en op die van vele collega's in het buitengebied moeten we het met een schamele internetverbinding doen.
Onze bedrijfsvoering is gebaseerd op een normale internetcapaciteit, denk daarbij aan b.v. het reserveringssysteem en de connecties met partners, zoals de VVV en andere boekingssites. Maar de internetcapaciteit blijft helaas nog altijd ver achter. Wij ondervinden hiervan dagelijks problemen.

Ook de toeristen in het buitengebied (en dat zijn er niet weinig) ondervinden problemen. Wij bieden onze gasten al sinds 8 jaar gratis wifi aan. Het routersysteem is al een aantal keren gemoderniseerd en prima aangelegd, er is nergens op bespaard. Maar de snelheid blijft beneden peil. Daar kun je niet meer mee aankomen in het moderne Nederland. We krijgen daar dan ook dagelijks klachten over.

We bevinden ons ongeveer 4 kilometer van de zender die in Den Hoorn staat en de slechte, oude, geaarde leidingen in de grond ernaartoe werken ook niet echt mee. Dit zijn de redenen van de slechte verbinding, volgens de KPN. Om precies te zijn 1,63 MB internet is er te ontvangen. We betalen overigens gewoon voor 6 MB, dat is het minimumtarief.

Kabeltex verzorgt het internet in de dorpen en pal daaromheen met glasvezelkabels, maar in het buitengebied is zo'n glasvezelkabel er niet vanwege de relatief hoge kosten per adres.
Naar onze mening zou de prioriteit moeten liggen bij 'Goed internet op het hele eiland' in plaats van 'Gratis wifi in de dorpskernen'.

Rob en Lieke Koenen,
Appartementenhotel-Restaurant Bos en Duin.


Wat ik zeggen wou

Zilte Zonnebloemen

FOTO!

Een aantal zonnebloemen gefotografeerd op het strandje bij de Texelseboot. Op dat strandje en op de dijk langs de Mokbaai, zijn een aantal zonnebloemen in bloei gekomen. Vermoedelijk zijn de zonnebloemen ontkiemd uit zaden die met de decemberstorm 2013 zijn aangespoeld.De bloemen bloeien bovenop het strandje en op de dijk tussen de aangespoelde ruigte.

Jos Berbee,

't Horntje.

Naschrift redactie:

Ecomare besteedde onlangs aandacht aandacht aan dit verschijnsel. Of het de decemberstorm is geweest melden zij niet, maar wel onderschrijven zij het feit dat de zaden zijn aangespoeld. 'Zonnebloemzaad blijft drijven, probeer het maar eens in de wasbak. Vrachtschepen vervoeren heel wat zonnebloempitten. Ze dienen als veevoer, voor zonnebloemolie en voor gebruik in de keuken. Een schip moet het zaad hebben verloren. Omdat er een beetje zoet water vanuit de duinen naar het strandje is gestroomd, konden de planten ontkiemen en zelfs gaan bloeien. Veel planten die dicht bij water groeien maken van de waterstroom gebruik voor de verspreiding van hun zaden. De bekendste is de kokosnoot. Die kan maandenlang drijven en hele oceanen oversteken. Bij ons zorgen zeekool en zeeraket zo voor hun voorplanting. De meeste zonnebloemzaden kunnen niet zo lang drijven als echte drijfzaden. Ze zullen het op het strand ook vast niet zo lang volhouden. Wanneer het in de herfst gaat stormen en de zee de planten overspoelt gaan ze dood', staat te lezen op de website van de opvang.