De winnende combinatie bij het schoonrijden op de Landbouwtentoonstelling in 1908.
De winnende combinatie bij het schoonrijden op de Landbouwtentoonstelling in 1908. Collectie mevr. Van Maldegem

Landbouwdag een traditie van bijna 125 jaar

Donderdag is de Landbouwdag, maar lang geleden werd op Texel de Landbouwtentoonstelling gehouden. 'De Hollandse Maatschappij van Landbouw afdeling Texel begon in 1890 met die traditie', schrijft Wilma Eelman in het juni nummer van het blad van de Historische Vereniging.

De beroemdste Landbouwtentoonstelling was wel die van 9 tot en met 13 september 1908. 'Die werd geopend door burgemeester Hiddingh met een ellenlange toespraak; ik verwacht dat de toespraak van Bleker dit jaar beknopter zal zijn.' Voor de tentoonstelling van 1908 stelden de koningin, koningin-moeder en Prins Hendrik grote zilveren medailles beschikbaar. Leden en ere-leden van het hoofdbestuur van de Hollandse Maatschappij, burgemeester Hiddingh en de gemeente loofden gouden medailles uit en diverse particulieren schonken zilveren medailles en geldprijzen. De landbouwtentoonstelling werd gehouden op het land van Roeper aan de Kogerstraat, ongeveer vanaf de hoek met de Jonkerstraat tot tegenover de Texelhoeve.

Jan Gerard van Maldegem (Goes 1866-Texel 1925) was toen boer op Ruimzicht en won bij het schoonrijden een gouden medaille (of vijftig gulden) met een driespan driejarige zwarte paarden. Op de foto een trotse Van Maldegem.