Cees Ran geeft vanuit de 2CV van Rob Teisman het startsein voor de wedstrijd.
Cees Ran geeft vanuit de 2CV van Rob Teisman het startsein voor de wedstrijd. Foto: Gerard Timmerman

Jordy Vinke pakt titel van eerste 'Tour de Sommeltjesville'

Fer van Tatenhove was er bij toen in 1954 de Ronde van De Waal werd verreden. Sterker nog, hij pakte de eerste plaats. Zaterdag, inmiddels tachtig jaar, zat hij niet op de fiets, maar zag vanaf de zijlijn hoe Jordy Vinke als snelste over de finish ging van de eerste ronde door Texels kleinste dorp, door speaker Aart Slegh tijdelijk in 'Sommeltjesville' omgedoopt.

Cees Ran, nog zo'n oudgediende uit het Texelse wielerverleden. Niet zozeer zelf op de racefiets - op zijn Zündapp vierde hij op hoog niveau triomfen in behendigheidsritten en trialwedstrijden, - maar wel een mecanicien die in en buiten zijn werkplaats aan de Gravenstraat huzarenstukjes verrichtte en het uiterste uit het materiaal van de wielrenners wist te halen. Zo leverde hij indirect een bijdrage aan de sportieve wielerprestaties. Van de partij was ook Jan Buis, uit De Waal zelf, die op zijn tweewieler uit 1978 met de versnellingshandels nog laag aan het buizenframe, aan de start verscheen. Klassieker was ook de 2CV van Rob Teisman, waarin Ran staand in de hand een (geneutraliseerde) ronde lang vóór de renners uit reed, waarna het doldrieste gezelschap na Ran's vlagsignaal vol op de pedalen mochten.

Zo ging het bij de start overigens niet bij de jongste generatie fietsers, die met hun dikke banden het plaveisel van het Hogereind op de proef stelden. Met bewonderenswaardige snelheden en een uithoudingsvermogen waar je U tegen zegt, denderde de jeugd door het dorp, om na afloop van de oude meester zelf de medailles, beker en eeuwige roem in ontvangst te mogen nemen. Het mag duidelijk zijn, als deze jeugd blijft koersen, dan liggen er op wielergebied wellicht nog gouden tijden in het verschiet.

Zo mogelijk nog meer spanning ook bij de recreanten, voor wie op hun terugkerende ritjes over het eiland de mainstreet van Sommeltjesville geen terugkerend traject is. Zaterdag werd duidelijk waarom. Het Hogereind mag dan een schilderachtig straatje zijn, bij wie het waagt om er op volle snelheid doorheen te racen, stuitert door de kuilen en putten in het wegdek 'het stof uit het kruis', zoals Jan Wolkers het in een ver verleden bij de Wielerronde over Texel ooit uitdrukte. Even moesten de liefhebbers vol in de remmen, toen een loslopende hond de straat overstak, waarna het peloton in stukken uiteen brak. Na drie kwartier koersen en vijf laatste rondjes versloeg gastrenner Michiel Nordanus Texelaar Jelmer Bot in de eindsprint, gevolgd door Jan-Willem Vlaming.

Waarna Ran vanuit de lelijke eend het vlagsignaal gaf voor de kanonnen. Hierbij liepen de snelheden op tot boven de veertig kilometer per uur. Vinke, vooraf als favoriet getipt, vormde een kopgroep met Texelaar Serai van de Plaats en Caspar Hermans, die afwisselend in Amsterdam en De Cocksdorp woont en op z'n tijd een rondje meepakt op de wielerbaan. En, bij afwezigheid van Vinke, vorige week zelfs het criterium in de A-poul won. Waar Van der Plaats uiteindelijk moest lossen, waren Hermans en Vinke aan elkaar gewaagd. Vinke waagde enkele ronden voor het eind een ontsnapping, maar werd snel bijgehaald. Daarna hield hij zich gedeisd, om aan het eind van de Sommeltjesweg de kop te nemen en vanaf de rotonde als eerste het Hogereind op te rijden, een actie waarmee hij de koers in zijn voordeel besliste. Vinke hield zich aan het advies van zijn vader Dirk, om overkantse renners beleefd te laten meerijden. 'Als je maar zorgt dat je zelf de overwinning pakt.'

Gerard Timmerman

Uitslagen: Dikke-banden-Race. Categorie 6/7/8 jaar: 1. Luuk Mantje, 2. Jesse Segers, 3. Imme van de Kerckhof, 4. Tom van Dijk. Categorie 9/10/11 jaar: 1. Marit Bakker, 2. Klaas Heinis, 3. Coen van de Kerckhof. Categorie 12/13/14 jaar: 1. Rinus Wesselman, 2. Owen Dros, 3. Margreet Boogaard.

Recreanten: 1. Michiel Nordanus, 2. Jelmer Bot, 3. Jan-Willem Vlaming.

Wedstrijd: 1. Jordy Vinke, 2. Caspar Hermans, 3. Serai van der Plaats.

Op zaterdag 23 augustus is de Ronde van Oudeschild.

Marco Drijver bij aanvang aan kop bij de recreantenrit.
Eindsprint bij de recreanten. Michiel Nordanus is te snel voor Jelmer Bot.
Het peloton rijdend over het Hogereind
Start van de jeugd, categorie 6, 7 en 8 jaar.
Ook een eerste prijs voor Maud Morren uit Huizen, de enige vrouwelijke recreant.
Fer van Tatenhove met een foto van de Ronde van De Waal uit 1954.
Jordy Vinke gaat bij de wedstrijdrijder als eerste over de finish.
Sfeervol beeld van het Hogereind tijdens de Ronde van De Waal
Medailles en de eeuwige roem voor de jongere jeugd.
Huldiging van de jeugd categorie 12/13/14.
Winnaar Jordy Vinke en Caspar Hermans staan de pers te woord.