Texel2010 schrijft minister en vraagt om één Waddenprovincie

Texel 2010 heeft minister Plasterk gevraagd om van de Waddeneilanden één provincie te maken, zo meldt RTV Noord- Holland donderdagmiddag. Het gaat hierbij om de bewoonde Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Volgens de partij is het een geminste kans dat de vorming van de zogenaamde superprovincie tot een samenvoeging van Noord-Holland, Flevoland, en Utrecht niet doorgaat.

De minister van Binnanlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maakte op 20 juni bekend dat er definitief werd afgezien van de superprovincie, omdat de de verschillen met onder meer D66 en GroenLinks onoverbrugbaar waren. Texel 2010, ook vertegenwoordigd in de coalitie, komt nu met dit alternatief.

In de brief aan de minister schrijft fractievoorzitter Henk Jonkers: 'Als u de eilanden tot één provincie zou kunnen kneden, zou dit voor alle Waddeneilanden een geweldige bescherming kunnen betekenen tegen de provinciale expansiedrift van de provincies Friesland en Noord-Holland.'

Fractievoorzitter Jonker was donderdag niet bereikbaar voor commentaar en gemeenteraadslid Nico Erwich uit De Koog gaf aan nog weinig over de kwestie te kunnen vertellen. Het is overigens niet de eerste keer dat de partij zich sterk maakt voor een intensievere samenwerking tussen de Waddeneilanden.

In januari 2013 reisde toenmalig raadslid Gerbrand Poster nog op eigen initiatief af naar Ameland om met de fracties van dat eiland de samenwerking te bespreken en een hernieuwde aansluiting bij VAST (Vlieland, Amelend, Schiermonnikoog, Terschelling) te realiseren.

Hij gaf destijds aan dat Texels Belang en de VVD ook oren naar de samenwerking hadden, maar dat dit niet lukte om dat er geen meerderheid was. Die meerderheid is er nu wel, het is nog niet bekend hoe andere partijen over de Waddenprovincie denken.