Structuurschade in een perceel maïs.
Structuurschade in een perceel maïs. Foto: Gerard Timmerman

Structuurschade 'steelt' oogst

De zachte winter is niet zonder gevolgen gebleven voor de Texelse landbouw. Ook door het uitblijven van de vorst is de grond plaatselijk verdicht, waardoor de lucht- en vochthuishouding te wensen overlaat. Maïs en andere gewassen tonen hierdoor pleksgewijs structuurschade.


Achteraf blijkt dat op meerdere percelen grond in het voorjaar te vroeg werkzaamheden uitgevoerd en is gepoot en gezaaid. Mede door de zware regenbuien na het zaaien was er voor de planten geen goed zaai-c.q pootbed dat een goede beworteling van de planten mogelijk maakte. Een goed ontwikkeld wortelstelsel voor de planten is van groot belang voor de opname van lucht, voedingsstoffen en voldoende water. Bij een verdichte bewortelbare zone is de lucht- en vochtverhouding verstoord. Dit laten de planten zien in hun ontwikkeling. Daar waar de planten een goede beworteling hebben gekregen laten ze een normale lengte zien. Akkerbouwgewassen die geen goed wortelstelsel hebben kunnen maken zijn klein cq. kort gebleven. Met als gevolg geen goed sluitend gewas dat grote kansen geeft voor de groei en ontwikkeling van ongewenste onkruiden. Het is te zien in percelen maïs, aardappels, suikerbieten en zomergraan. Voor de de rundvee- en schapenhouders was het voorjaar gunstig. Er is voldoende kuilgras gewonnen van goede kwaliteit.
Bij de tulpen is geen sprake van topopbrengsten. Er zijn soorten die het goed hebben gedaan, maar er zijn ook soorten met te weinig opbrengst. Nieuwere tulpensoorten deden het over het algemeen beter. In de voorverkoop hebben telers aardig wat bollen kunnen verkopen. Bij narcissen lijkt sprake van een redelijke oogst. Ook de opbrengst van graszaad en graan lijkt niet tegen te vallen. Zorgelijk is wel de huidige hitte in combinatie met droogte, met name voor (poot)aardappels en suikerbieten. In de aardappels wel een groot aantal knollen, maar die zijn gemiddeld aan de kleine kant en hebben dringend water nodig voor de groei en de kwaliteit. De landelijke verwachting bij suikerbieten van een gemiddelde opbrengt van vijftien ton suiker, zal naar verwachting op Texel niet worden gehaald. Plekken met structuurschade 'stelen' hier een deel van de opbrengst.