Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

De Nieuwe Wereld

Internet verandert onze wereld, ook die van mij. Het begint 's morgens al met het ochtendblad. Dat haal ik niet meer uit de brievenbus, maar download hem met mijn Ipad. Lang was ik geabonneerd op de papieren krant, maar toen ik 's morgens vaak misgreep omdat de bezorger nog niet langs was geweest, stapten we over op een E-abonnement. Nog wel met de krant op zaterdag, want dan zijn we vaak wat later op. Nu ben ik zo gewend aan de digitale krant, dat ik ook de zaterdagkrant steeds vaker op tablet lees. Met als gevolg dat het papier ongelezen in de bak verdwijnt.

Ook op het werk is internet alom aanwezig. In mijn begintijd bij de krant begon de maandag met het be- en verwerken van een indrukwekkende stapel sportverslagen en andere kopij. Tegenwoordig zijn het verslag van de crossloop van ZDH, de aankondigingen van Jan en Paula en een sporadische ingezonden brief van Nic Dros nog de schaarse momenten dat er een handgeschreven briefje op mijn bureau belandt. De overige kopij komt binnen via e-mail. Veel makkelijker en sneller, ook voor onze correspondenten, zoals ik vroeger zelf voetbalverslagjes schreef, maandagmorgen vroeg uit de PH-polder naar Den Burg reed en de stukjes bij de redactie door de bus schoof. Die reis is niet meer nodig. Nieuwsberichten van de gemeente haalden we op aan de balie, zoals we bij de politie het rapport van die dag op het bureau doornamen. Nu vernemen we het nieuws op hun websites. Overigens is dat niet allemaal voordeel, want er gaat niets boven persoonlijk contact. Al pratend kwam er soms nog een extra nieuwtje op tafel.

Internet maakt het mij ook mogelijk om thuis mijn werk te doen. Niet dat ik daar zo'n voorstander van ben, maar als zich een brandje of andere calamiteit voordoet, hoef ik niet meer naar de redactie om het nieuws online te zetten, maar doe ik dat aan de keukentafel.

Want het nieuws staat tegenwoordig ook op internet, Twitter, Facebook of welk medium dan ook, niet zelden eerder dan dat ik het kan opschrijven. Want wie heeft er tegenwoordig geen smartphone? Snel is niet altijd correct, vaak niet zelfs. En wat is nog betrouwbaar? Zoals winkeliers en consumenten hun weg moeten vinden in de nieuwe wereld, geldt dat ook voor ons als journalisten. Lezers van de website en sociale media willen snel bediend worden, maar in de krant ziet men graag ook diepgang. Voortdurend schakelen, is het motto. Aan uitdaging voorlopig geen gebrek.

Gerard Timmerman