'Webrooming overtreft showrooming'

Consumenten kopen vaker producten in de fysieke winkel nadat ze zich online hebben georiƫnteerd dan andersom. Drie procent van de consumenten die on- en offline shopt doet aan 'showrooming', 28 procent aan 'webrooming'. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO.

'Veel winkeliers vrezen ten onrechte dat consumenten alleen nog maar naar stenen winkels gaan om online te kopen', aldus sectorbankier Chris Meijers. In totaal winkelt bijna de helft van de ondervraagden zowel bij webwinkels als fysieke vestigingen. In 2011 lag dat percentage nog op 35 procent, terwijl de bank verwacht dat dit tot in 2020 groeit tot 64 procent. Het combineren van de twee aankoopkanalen is het populairst bij sportartikelen, elektronica en schoenen.

Bijna driekwart van de ondervraagden stelt niet zonder fysieke winkels te kunnen. Vooral het advies, het kunnen zien en voelen van het product, de lokaal aanwezige voorraad en het plezier bij offline winkelen spelen daarbij een rol.

'Gewone winkels zouden volgens ons wel aandacht moeten besteden aan hun online aanwezigheid' , stelt Meijers. Zo blijk dat het aandeel consumenten dat alleen online zoekt in drie jaar is gestegen van 27 naar 38 procent. Online winkelen biedt volgens de Nederlandse consument vooral voordelen op het gebied van gemak, beschikbaarheid en transparantie. Ruim de helft van de ondervraagden zegt online te winkelen omwille van de prijs.

Uit Amerikaans onderzoek bleek dat het aandeel consumenten dat aan webrooming doet daar groter is dan het aandeel dat 'showroomt'. Webrooming is volgens adviesbureau Accenture populair omdat consumenten zo besparen op verzendkosten en het hen direct voldoening geeft. (Bron: RetailNews.nl).


Texelpoints wil deze maand live gaan

De groep ondernemers die het initiatief voor het spaarsysteem Texelpoints heeft genomen, werkt hard om nog deze maand 'live' te gaan met de testgroep.

Een enthousiaste marketinggroep is bezig om Texelpoints bekendheid te geven. 'Op dit moment wordt gewerkt aan een mooi plan om zowel ondernemers als gasten (gebruikers) zo goed mogelijk te betrekken. Als je wilt weten wat Texelpoints precies is, doet en wat dit systeem voor jou en je gasten kan betekenen, volg de ontwikkelingen dan op twitter.com/texelpoints voor het laatste nieuws. Laatste bericht van 17 juli: #TexelPoints -training voor eerste 18 ondernemers leverde maandag veel vragen op: er is nog een hoop te doen! Wordt vervolgd! #texel (bron TOP)