Van alle kanten

WiFi in de dorpen

Gratis Wi-fi in alle dorpen, het zorgde nogal voor wat discussie. Is deze techniek niet achterhaald? Gaat het VVV het openingsportaal krijgen en is dit geen oneerlijke ten opzichte van de andere media op Texel? We spraken er over met een aantal betrokkenen. Met dit door Kabeltex uit te voeren project is totaal €185.000,- gemoeid.

Robbert de Jong was, met zijn bedrijf B-Shore, al in 2006 actief met gratis Wi-Fi voor het hele eiland. Toen kwam het niet van de grond, wat vindt hij van de huidige ontwikkelingen? 'Zakelijk gezien ben ik er ziek van. De toenmalige burgemeester Geldrop en wethouder Heijne wilden het destijds niet eens aan de raad voorleggen. Dit had ermee te maken dat de toeristenbelasting 78 cent omhoog moest, dit lag te gevoelig. Verder ben ik voorstander vanuit het punt van mijn gasten aan wie ik huisjes verhuur. Gratis internet op het eiland juich ik toe, al kun je afvragen of dit met het 4G-netwerk nog nodig is. En alleen in de dorpen waar veelal WiFi is? Richt je dan op de buitendorpen.

Ronald Biesboer van Zilte Zaken, onder meer verantwoordelijk voor TexelNU is positief gestemd over het plan. Het is goed voor de gasten en dat de VVV het voorportaal krijgt vind ik ook niet erg. Ik ga er vanuit dat wij, als andere Texelse Mediabedrijven, dan ook de ruimte krijgen om input te leveren. We moeten het toch met zijn allen doen. We moeten hier positief in gaan en niet de VVV als een bedreiging zien. We hebben elkaar nodig', legt hij uit.

Maar voor er überhaupt een gratis draadloos internetsignaal in alle dorpen komt zal eerst de gemeenteraad zijn oordeel moeten vellen. Edo Kooiman van Texels Belang ziet het idee wel zitten. 'Een goed initiatief en het maakt Texels Belang niet uit wie dat doet. Ik neem aan dat dit ook in overleg gaat met TOP. Het is een collegevoorstel dat nog door de raad moet worden besproken. Dan zal ook uitkomen welke eisen er aan de financiële kaders worden gesteld. Daar kan Texels Belang nog niet op vooruitlopen, omdat wij alle voorstellen eerst in onze steunfractie bespreken', stelt de politicus.

Michel Gregoire van het Texels Ondernemers Platform (TOP), is eveneens enthousiast. 'Wij als TOP zijn heel positief, omdat wij merken dat de ondernemers positief zijn. Het draagt bij aan het serviceniveau van het eiland. Dan is er natuurlijk nog de discussie wie het portaal moet gaan invullen. De VVV moet daar een rol in gaan spelen. Maar ik begrijp ook dat zij met verschillende mediapartijen om de tafel gaan om over de invulling te praten. Het is beter met elkaar te praten dan ruzie te maken, wij spelen daar een enigszins bemiddelende rol in.

Hans van Heerwaarden (van STIFT) had over de aanvraag in de krant gelezen, verder is hem nog niets bekend. 'Half augustus komen we bij elkaar, dus dan zal het wel ter sprake komen.' Voor de rest wilde of kon hij er nog niets over zeggen.

Dat niet iedereen het plan ziet zitten bleek onder meer uit een ingezonden brief van Stefan During uit Oosterend die schreef: 'Volgens mij blijkt uit onderzoek dat het fenomeen ELECTROSMOG steeds bedreigender voor onze gezondheid wordt. We worden al overspoeld door straling, en de Gemeente, lees De Horeca, wil daar nog een hele schep bovenop doen! Puur uit eigenbelang zal ik me er tegen verzetten en ik raad een ieder aan zich te verdiepen in dit onderwerp, speciaal de ongelukkigen die naast een zendmast wonen.' De gevolgen van deze zogenoemde Electrosmog zijn overigens nog niet omontstotelijk bewezen. Op internet is er nog een groot verschil tussen mensen die er wel in geloven en zij die er niet in geloven.

Job Schepers