Gezellig en sportief Tesseltoernooi

Optimale omstandigheden voor de dertigste editie van het Tesseltoernooi van TV Deuce, waarbij een week lang circa 260 tennissers aan het net stonden. Deelnemers en toeschouwers genoten van het mooie weer, op de zeven tennisbanen werd fanatiek gespeeld.

Hoe fanatiek het er aan toe ging, was onder meer te zien tijdens de finale damesdubbel in de hoogste categorie tussen Sanne en Ilse Brand en Marlies Vermeulen en Bonnie Riechers. Aanvankelijk leek het er op dat de gasten de beker zouden winnen, maar gedurende de wedstrijd van drie sets kregen de Texelse zussen de overhand. Over dat keerpunt zei Bonnie: 'Ik knakte mentaal.' Wat niet wil zeggen dat Sanne hoog van de toren blies. De tweede plaats in het dames enkel zat haar niet lekker.

Een week lang werd getennist op allerlei niveaus en in allerlei leeftijdscategorieën. Met als extreem voorbeeld Tinie Witte, meer dan tachtig jaar oud maar nog zeer vitaal, die met haar kleinzoon Edzard van der Ploeg drie partijen speelde, maar alleen de finale van het gemengd dubbel niet winnend kon afsluiten. Menig tennisser kwam uit in meerdere klassen, zoals Shaju Devassy, winnaar van het heren enkel 7 35+, kwart finalist heren enkel 7 17+ en samen met Ynte Adema finalist heren dubbel 7 35+. Tegen Jitze Beintema en Walter Oskam trokken ze echter aan het kortste eind. 'Het was wel een erg leuk toernooi', vertelt Shaju nog nahijgend van de finale. Zondag was de temperatuur gelukkig wat gezakt, in de dagen daarvoor kampten met name wat oudere deelnemers met oververhitting. 'Daar hebben de jongeren natuurlijk geen last van', grijst Hans de Porto. Hij draait al decennia mee, maar er waren ook nieuwe gezichten, zoals Barry de Vries en Tom de Lugt, twee voetballers uit het eerste van Texel'94, die ook zijn gaan tennissen en elkaar nu in de finale tegenover het net troffen. Ewoud Bakker, speler en van de organisatie, ging rond met gebakken scholletjes van de TX19. Enkele jonge deelneemsters die zich hiermee geen raad wisten, bracht hij in het voorbijgaan de kunst van het vis eten bij. De groep Amersfoort verdient een aparte vermelding. Ze komen al voor het dertigste jaar naar het Tesseltoernooi, dit jaar met een zo'n vijftig personen. 'Ik heb de luiers nog verschoond', vertelt Bonnie Riechers over Sanne Brand. Nu was het Sanne die de Amersfoortse tijdens de finale de oren had gewassen.

Vanwege de hitte werden er extra maatregelen genomen zoals parasols en emmers water met sponzen op de baan en extra rustpauzes. Onder andere Marissa Vlaming, nieuwkomer bij de kantinecommissie zorgde voor voldoende verkoelende drankjes voor de tennissers en toeschouwers maar ook voor een heerlijk verfrissend opblaaszwembad en buitendouche om oververhitting te voorkomen.

In de hoogste categorie heren ging dit jaar de beker niet naar Brent van Dorssen uit Amersfoort maar naar nieuwkomer Bert Scholten uit Utrecht. Hij kwam duidelijk frisser aan de start dan Brent die de avond daarvoor nog gezellig had doorgefeest.

Bij de dames kwam de 29-jarige Esther Vermeulen weer ten tonele en haalde bij de dames enkel de titel binnen ten koste van Sanne Brand. Als vanouds, want Esther won vroeger meerdere malen het toernooi totdat zij te sterk werd voor het Tesseltoernooi en het toen hogerop zocht. Inmiddels is zij weer gedaald in haar rating en kon weer naar haar geliefde Texel terugkomen. In het gemengd dubbel wist zij met Roy van de Ven uit Amersfoort de eerste plaats in te nemen na een mooie partij tegen Frank Harak uit Reeuwijk en Sanne Brand van TV Deuce.

De laatste partij die tijdens de finaledag op de baan stond werd een ware thriller. Ilse Brand met Bart Osinga uit Anna Paulowna namen het op tegen broer en zus tegen Eva en Casper Korver uit Reeuwijk. Na een 0-5 achterstand in de derde set wisten Bart en Ilse zeer knap terug te komen onder luide aanmoedigingen van het publiek tot een 7-5 winst.

De organisatie kijkt tevreden terug op een 'supermooi, gezellig en sportieve week'.