Start van de Ronde van De Waal in 1983.
Start van de Ronde van De Waal in 1983. Foto: Archief Texelse Courant

Ronde van De Waal

De Ronde van De Waal is na zeventien jaar terug op de wielerkalender. De klassieker door Texels kleinste dorp werd voor zover bekend in 1987 voor het laatst verrreden. Zaterdag 26 juli begint de rit aan z'n volgende leven.

Zo'n beetje elk Texels dorp had in het verleden een eigen wielerronde. De Waal in de jaren vijftig en, na een onderbreking, een periode in de jaren tachtig. Ruim drie jaar geleden werd die van Oosterend nieuw leven ingeblazen en werd in juni alweer de vierde editie verreden. Nu volgt De Waal en later Oudeschild. Volgens archief van de Texelse Courant blijkt dat in de jaren tachtig de ronde aanvankelijk startte bij de toenmalige graansilo van Keyser & Co., waar alweer jaren een rijtje woningen staat. Voortschrijdend inzicht bracht de organisatie er toe in 1983 midden in het dorp te starten, wat een stuk spannender was. Er verschenen dat jaar 42 renners aan de start en vier rensters. Voor de dikke bandenrace kwamen veertien deelnemers en twee jeugdrenners. Wegens materiaalpech waren er twee uitvallers, maar verder verliep de ronde zonder incidenten. Er was veel strijdlust, volgens de krant wellicht te danken aan het hoge aantal premies dat was uitgeloofd. Worsten, taart, wijn, geld- en andere prijzen. Een renner uit Den Helder die drie flessen wijn had gewonnen vroeg zich bezorgd af hoe hij die mee naar huis moest nemen. Toen hij vervolgens ook een prullenbak won, was dat probleem opgelost. De ronde werd overtuigend gewonnen door Pink Tesselaar, die Edo Kooiman en Tinus Lustig zijn achterwiel liet zien. Bij de dames eindigde Jolanda Tesselaar als eerste. Derde werd Katinka (Bianca) Krijgsman, die jaren later bekend zou worden met cabaretduo Plien en Bianca en het tv-programma Zaai.

Tot zover de geschiedenis. Het initiatief tot de ronde van zaterdag ontstond na een gesprek van Wielersport Texel met de dorpscommissie, waarna een groep van vijf Waalders het oppakte. Start en finish zijn zaterdag bij Hotel De Weal. Het begint om 15.00 uur met een Dikke bandenrace voor de jeugd, waarbij drie categorieën (6/7/8, 9/10/11 en 12/13/14) om het kwartier starten. Ze rijden respectievelijk twee, vier en acht rondjes (1,4/2,8/5,6 km). Om 16.00 uur starten de recreanten en om 17.00 uur begint de wedstrijd. Gestreden wordt in elke categorie om de Sommeltjesbokaal, een kunstwerk gemaakt door Angelina Stiehl. De kinderen krijgen na afloop een ijsje, voor de volwassenen is er, naar een oude Waalder traditie, soep. Voor de start heeft De Waal een prominente Texelse wielericoon gestrikt, in de persoon van wielertechneut Cees Ran. Staand in de lelijke eend van Rob Teisman rijdt hij de eerste (geneutraliseerde) ronde voor de renners uit, nadat hij het vlagsignaal heeft gegeven gaan de coureurs vol op de pedalen. Recreanten en wedstrijdrenners rijden 45 minuten en vijf ronden. Het parcours is Hogereind, Bomendiek, Sommeltjesweg, Laagwaalderweg en Hogereind. De Sommeltjesweg is tijdens de rit over één baan afgesloten. Het commentaar wordt verzorgd door Aart Slegh.

Inschrijven via www.wstexel.nl/activiteiten/de-waal of ter plekke in het dorpshuis of bij de jurywagen.