4.500 toeschouwers kwamen af op de eerste Autocross.
4.500 toeschouwers kwamen af op de eerste Autocross. Foto: Archief Texelse Courant

Uit de Texelse Courant van 11 juli 1978

Komend weekeinde staat de autocross op de agenda, een begrip op Texel. Al in de krant van 26 juli 1966 wordt er over dit evenement geschreven, destijds kwamen er 5.000 bezoekers op af. Vrije inschrijving was toen zeker niet vanzelfsprekend. 'een puur zakelijke onderneming, die doorgaans uitsluitend werkt met gecontracteerde rijders. Op Texel was echter een uitzondering gemaakt, want ook de heren W.Vendel en J. Grisnigt deden mee. Vooral de heer Vendel sloeg temidden van de ervaren beroepscrossers een goed figuur: hij bereikte de finale', om te vervolgen, 'Het is zeker, dat de grote belangstelling voor een autocross wordt veroorzaakt door de sensatie die een dergelijke race kan bieden.' Het eerste fotomateriaal vinden we de krant van 11 juli 1978. De voorpagina toont de kampioenen.

Op de auto vlnr. Martin van Benthum (derde), kampioen Paul Wuis en Adrie Westdorp (tweede). Op de motorkap de winnaar van de keverrace Hans Smit en de beste vrouwelijke kevercoureur Lenie Kiewiet. De race in 1978 werd verreden op een parcours dat door de die ochtend gevallen regen, spekglad was. De uiteindelijke winnaar kwam al snel in de strobalen terecht, maar wist, met sleutelhulp van broer Hans, in de overige manches zijn achterstand goed te maken.