'Buiten-Texelaars'

op Speedweekend

Naast een goeie honderdvijftig Texelse autocrossers komen er tijdens het Speedweekend dat zaterdag en zondag wordt gehouden in Eierland zesendertig 'buiten-Texelaars' aan de start. Stuk voor stuk op uitnodiging, anders zouden het er waarschijnlijk aanzienlijk meer zijn.

Texel is een geliefd stekkie voor autocrossers, geen plek waar de eerste de beste overkanter zomaar rondjes kan rijden. Alleen het neusje van de zalm, gerespecteerde coureurs die een goede relatie hebben opgebouwd met Texelse rijders, die elders in Nederland en zelfs in Engeland aan de start komen. Er komen bekende namen, zoals vedette Toon Vronink uit Oudewater (Utrecht) en veelvoudig kampioen Fred Hink uit Heiloo. Ook internationale deelname van enkele coureurs uit Engeland.

Ze komen graag. 'We hebben hier een prachtbaan, waarbij het publiek tussen de manches door ook een kijkje in de pits kan nemen en met veel parkeerruimte', vertelt crosser Jaap Boersen. 'Ik heb van de week getraind, de baan ligt er piekfijn bij. Daar hebben ze veel tijd in gestoken. En de cross wordt perfect georganiseerd, petje af voor de mannen.' Veel werk is onder meer gestoken in de herbouw van de jurytoren, die tijdens de oktoberstorm vorig jaar aan stukken is gewaaid. Het voormalige loket van vuiloverslag De Hamster heeft op de dijk een tweede leven als jurytoren gekregen.

Onder toeziend oog van wedstrijdleider en oud-crosser Dirk Barends worden zaterdag en zondag vele manches verrreden, met als klapstuk de finale. Met als extra de klasse Formule 2, een lichtere uitvoering van de zwaargewichten van de Formule 1. In de koningsklasse zal het er mede door de deelname van overkantse concurrenten mogelijk extra woest aan toe gaan. Naast de junioren, de rodeo en de vrije standaardklasse, ook de Bangerstox, de 'contactklasse' van onverstevigde auto's die na afloop rijp voor de sloop zullen zijn.

Het grote aantal klassen en manches vergt een strak organisatieschema. Wagens die wegens brokken de eindstreep niet halen worden door graaf- en andere machines in korte tijd van de baan verwijderd, om het terrein vrij te maken voor de volgende rit. Tussendoor rijden ook sproeiwagens over de baan, om te voorkomen dat de race onzichtbaar wordt door een wolk van stof. Helemaal te voorkomen is dat niet, en ook rondvliegende prut maakt dat op de dijk het aloude motto 'duum op de pils' van kracht blijft. Voor die tijd moet aan veel bolides nog het nodige sleutelwerk worden verricht, zodat op menig plek dezer dagen motorgeronk viel te horen.

Het Speedweekend begint op beide dagen om 12.00 uur.