Marcel Witte legt één van de jonge bestuurders uit hoe de shovel werkt
Marcel Witte legt één van de jonge bestuurders uit hoe de shovel werkt Foto: Job Schepers

Feest voor iedereen

Als je een trekker of shovel hebt kun je er maar beter zoveel mogelijk mensen van mee laten genieten, moet Marcel Witte aan de Nesweg gedacht hebben. De aanschaf van zijn splinternieuwe shovel werd met een grote groep gevierd.

'Toen ik twee jaar terug een nieuwe trekker kocht had ik een hele groep uitgenodigd om er even op te komen rijden. Dat is uitstekend bevallen en nu met de aankoop van de shovel doen we dat dus weer. Ik heb er zelf nog maar amper in gereden', lacht Witte. Iedereen die langskwam op het erf mocht even in het 'gele monster' van zo'n negen ton rijden.

Witte nam hierbij alle tijd om uit te leggen waar welke functie voor diende en hoe de besturing werkte. 'Met die knop zet je hem in zijn vooruit en als je zo drukt ga je achteruit, gasgeven en vervolgens gaat de rest vanzelf', vertelt hij. Op het ruime erf is het ook voor de jongste bestuurders geen probleem om met begeleiding een ritje over het erf te maken. 'De shovel heeft meerdere standen, maar ik heb hem maar even op de langzaamste stand gezet', vertelt hij lachend.

Het maakt de bezoekers niet uit. Vol enthousiasme klimmen ze in het voertuig en verkennen ze het erf. 'Rijd hier maar even in, dan kun je straks zo weer even achteruit rijden. Weet je direct hoe dat gaat', legt hij één van de jeugdige bestuurders uit.

De Volvo L45G gaat onder meer gebruikt worden voor het voeren van de koeien, Witte heeft er nog al wat.

'Dit was de grootste die we konden aanschaffen, anders paste de machine niet door de deuren van de stal. Dit maakt het werk een stuk makkelijker. Tot nu toe werkten we met een voorlader op de trekker. Dit gaat een stuk sneller en efficiënter.'

De aanschaf van een splinternieuwe shovel is niet goedkoop, toch wilde Witte geen tweedehands exemplaar.

'Zonder op bedragen in te gaan, het is een flinke investering. Maar bij een tweedehands weet je toch nooit hoe er mee om gegaan is. Als je af en toe kijkt hoe er met die machines geropt en gedaan wordt op het strand. Als ik de shovel goed onderhoud ga ik er vanuit dat hij zeker wel twintig jaar mee kan. Dan verdient de machine zich vanzelf terug', vervolgt Witte.


Geslaagd

Foto

Sebas van Liere is geslaagd voor de opleiding Kaderfunctionaris
Uitvoering Bouw en Infra aan het Soma College in Harderwijk.

Afbeelding