Eerste autocross: Speedweekend

Het crossterrein van de MAB club is zaterdag 19 en zondag 20 juli het toneel van het Speedweekend. Tijdens de eerste autocross wordt gestreden in de categorie junioren, rodeo, Bangerstox, Vrije Standaard en Formule 1 en 2. Het begint op beide dagen om 12.00 uur.

De Formule 1 Stockcars is de koningsklasse van de autocross. Met zo'n 30 wagens aan de start met motorvermogens tot maar liefst 700 pk kun je nagaan wat voor geweld dit is. De Vrije Standaardklasse bestaat uit opgevoerde en verstevigde personenauto's. Deze categorie staat garant voor hoge snelheden. De coureurs van de Rodeo rijden met auto's die niet meer door de APK kwamen. De auto moet er aan de buitenkant relatief net zo uit zien zoals hij uit de fabriek is gekomen. De auto mag, anders dan in dit reglement omschreven, absoluut niet
verstevigd worden op welke wijze dan ook. Opvoeren is verboden, slechts de rolkooi is verplicht. Door de toegankelijkheid van de Rodeo wordt er niet altijd even zuinig omgesprongen met het materiaal. Van hen kun je dan ook het nodige spektakel verwachten. De klasse Bangerstox is nieuw.
Het is een contactklasse met auto's van maximaal 1200 kilogram waarin werkelijk alles stuk mag. Doordat de wagens op geen enkele manier mogen worden verstevigd wordt deze klasse smullen voor de liefhebbers van het zogenaamde. 'autootje afschrijven'. Ten slotte de juniorklasse, de autocross klasse voor de jeugd, sinds 2003 op Texel en kweekvijver voor jong talent. Deze categorie is speciaal gericht op junioren van 12 tot 18 jaar en is als opstapklasse bedoeld. Veel inmiddels bekende coureurs zijn hun bokscarrière in deze juniorklasse begonnen. Er worden hoge eisen gesteld aan de veiligheid, zoals blijkt uit de voorschriften voor bijvoorbeeld de klasse Vrije Standaard: 'De bestuurdersstoel moet stevig vastgezet zijn op meerdere punten (vier punten minimaal). De stoel dient een horizontale dwars buis achter de leuning te hebben, deze dient bevestigd te zijn aan het frame 75 procent gemeten van de onderkant stoel. Het moet een zo genoemde race- of kuipstoel zijn (geen standaard autostoel). Deze stoel dient uit 1 stuk te bestaan inclusief hoofdsteun.' Veiligheid bovenal dus.

Wel belooft het dit weekend een groots spektakel te worden, waarbij de bolides elkaar in snelheid proberen af te troeven. En terwijl in de ovaal de pk's in het rond zullen denderen, heerst op de dijk het motto 'duum op de pils', om de inhoud te vrijwaren van rondvliegend stof en prut. Het commentaar zal in deskundige handen zijn van de gebroeders Marco en Robin van Sambeek, die tussen het geronk van motoren door het publiek op de hoogte houden van de ontwikkelingen op het parcours en in het rennerskwartier.