Na maïsstruunhof ook boerengolf in de ban

Het geschil over het maïsstruunhof is weer opgelaaid. Het college werkt niet mee aan het struunhof en zegt nu ook dat boerengolf niet is toegestaan op de huidige locatie. 'Dit omdat sprake is van landschappelijke, cultuurhistorische en natuurlijke waarden.'

B en w: 'Het betreffende gebied heeft een bijzondere en unieke waarde voor Texel.' Over het boerengolf, dat al vele jaren op het land van Jaap Lap plaatsvindt, gaat het college met de exploitant Klif 12 in gesprek. Daarnaast is aangegeven dat in het nieuwe bestemmingsplan Den Hoorn naar alle waarschijnlijkheid geen dagrecreatief medegebruik wordt toegestaan. B en w baseren zich op een rapport van Helmer Wieringa van Land & Co., een deskundig bureau op het gebied van agrarische verbreding. Dat heeft van de gemeente opbracht gekregen om onderzoek te doen betreffende het maisstruunhof. Land & Co: 'De memo geeft aan dat wandelen rondom het gebied mogelijk is op bestaande paden. Er zijn geen nadere regels genoemd. Het wandelen op paden – ongeacht aantal wandelaars – doet derhalve geen afbreuk aan de waarden van het gebied. De memo (van de gemeente) licht toe dat de gemeente beleid heeft rond extensief dagrecreatief medegebruik zoals wandelen etc. In het in voorbereiding zijnde plan wordt extensief medegebruik op de gronden niet opgenomen; in het bestemmingsplan Buitengebied 2013 is dat wel in zekere vorm geregeld.' De conclusie van het onderzoek is volgens het college, dat er geen enkele ruimte voor agrarische verbreding op deze percelen is.

'Zelf lees ik iets anders', stelt Arie Lap, die onlangs een gesprek had met het college over deze kwestie. 'Wat betreft het rapport van Land en Co is het onjuist dat er gesteld wordt dat het maisstruunhof verboden is, zelfs integendeel. Lap kreeg te horen dat in het nieuwe in voorbereiding zijnde bestemmingsplan van Den Hoorn ieder medegebruik van de agrarische gronden verboden is, en dat ook boerengolf per direct in de ban is gedaan. Lap, die al lang met de gemeente overhoop ligt over het struunhof, noemt de uitkomst van het overleg 'zeer teleurstellend.' Als het college vasthoudt aan het huidige standpunt betekent dat zowel voor het struunhof als voor het boerengolf gezocht moet worden naar een andere locatie. Voor Arie Lap was dit eerder geen optie. Akkerbouw is ter plekke volgens b en w wel toegestaan, wel geldt een verbod op scheuren van grasland. Lap zegt dat hij ter plekke al vijftig jaar akkerbouw uitoefent.