De 'vijvertuin' van Thea en Sybe vd Zee aan de Peperstraat.
De 'vijvertuin' van Thea en Sybe vd Zee aan de Peperstraat. Foto: Job Schepers

Een mooie tuin kost niet veel tijd

Strakke tuinen, landschapstuinen, tuinen vol met tegels en tuinen met de prachtigste planten. Tijdens de Open Tuinen Dag in Oosterend, afgelopen zaterdag, werd goed duidelijk hoeveel verschillende varianten er mogelijk zijn.

De keuze van de indeling van een tuin wordt niet alleen bepaald door smaak, maar ook door de ruimte. Dit was goed te zien in de tuin van de Corna Makelaar aan de Blazerstraat. Op uitmuntende wijze liet zij zien dat er niet veel ruimte nodig is om een mooi plekje te maken. Maar niet alleen tuinen bekijken maakte een bezoekje aan de Open Tuinen Dag de moeite waard. Ook voor een gerookte of gebakken vis, een drankje, kunst of brocante was het evenement een geschikte locatie.

De bezoekers zochten in veel tuinen snel de schaduw op om te ontsnappen aan de brandende zon. Ondertussen lieten zij zich informeren door de tuineigenaren. 'Iedereen denkt altijd dat een mooie tuin heel veel tijd kost. Als je het goed bijhoudt hoeft dit helemaal niet. Ik ben hier zo'n anderhalf uur per week mee bezig, inclusief grasmaaien', vertelt Jan Bloem jr. over zijn prachtig onderhouden tuin in de Peperstraat. Deze mening werd door veel van de overige twaalf deelnemers gedeeld. 'Alleen als je het laat verslonzen kost het veel tijd om het weer netjes te krijgen', aldus Corna Makelaar.