Ondanks de koude zeemist vermaakten de bezo
Ondanks de koude zeemist vermaakten de bezo Foto: Job Schepers

Geweldige sfeer, ondanks zeemist

'Het was weer een geweldig evenement dat volledig naar wens verlopen is. Op naar de editie van volgend jaar', stelt Mark Röpke van Paal 17 over SunBeats dat zaterdag gehouden werd op het strand bij het paviljoen.

Ondanks de opkomende zeemist en de daaruit voortkomende kilte vermaakten de 2.000 toegestroomde bezoekers zich uitstekend op de elfde editie van Sunbeats. De eerste bastonen dreunden al om 18.00 uur over het eiland. De zoon van Mark, Jurijan alias DJR, was de eerste die het podium mocht betreden. De zeemist liet zich op dat moment nog niet zien en op het terrein zelf was het nog relatief rustig. Dit betekende niet dat DJR geen publiek had. Op de handdoeken op het strand genoten toerist en Texelaar van dit opwarmertje. De grote toestroom begon tegen 22.00 uur en nog geen half uur later was het terrein afgeladen vol. Door de opkomende zeemist werd het fris en vochtig, maar dit mocht de pret niet drukken. 'Ik krijg zoveel positieve reacties. Ik krijg van heel mensen de vraag waarom we dit niet vaker doen. Er zijn geen noemenswaardige incidenten geweest en de sfeer was geweldig', vervolgt Röpke. Traditiegetrouw bracht SunBeats een veelzijdige mix van Texels talent en nationale en internationale toppers. Speelde de ene DJ muziek met een lage langzame loungebeat, de ander gooide het tempo omhoog. Aan het begin stond het publiek vooral te genieten met een biertje of wijntje in de hand, maar naar mate het bastempo omhoog ging liet het publiek zich vrij makkelijk opzwepen. Het Texels duo Onwijs bestaande uit Lennart Witte en Florian Julius passeerde de revue alvorens het de beurt was aan artiesten als DJ Rose, Gio Goose, Lucien Foort en D-Rashid. Niet alleen in het zand werd gedanst, menig bezoeker klom op tafels en banken om het schouwspel nog beter te kunnen zien. In de rode, witte, paarse, groene en gele lasers zorgde dit voor prachtige schaduwen. Toeschouwers die het toch te koud vonden zochten de warmte van paviljoen Zomers op. Hierdoor werd het paviljoen, dat eerst vooral gebruikt werd om drinken te halen en bij te kletsen, omgetoverd tot een danszaal met een hossende menigte. Een jonge bezoeker in een pinguïnpak stal hierbij de show door lichtvoetig tussen de dames door de dansen. De piek qua bezoekers nam tegen een uur of twee af. De beats dreunden nog lange tijd over het eiland en waren tot Den Burg en verder te horen. 'De wind stond inderdaad het eiland op, maar dat hebben wij ook niet in de hand', legt Röpke uit. De moegedanste bezoekers verlieten geleidelijk het festivalterrein. 'Dit is toch helemaal geweldig, wat een enorm gave muziek. Koud? Als je gewoon blijft dansen heb je nergens last van hoor', roept een meisje dat voorbij komt springen met het zweet nog op haar voorhoofd. De stemming blijft tot in de late uurtjes uitgelaten en op het terrein zijn alleen maar vrolijke gezichten. De aanwezige fotografen hebben het druk met het vastleggen van enthousiaste groepjes die met elkaar op de foto willen. SunBeats kan terugkijken op een geslaagde avond vol herkenning, gezelligheid en een prettige sfeer.


Aagje-wandeling

Oudheidkamer

Bezoekers van de Oudheidkamer kunnen op woensdag 23 juli mee met de gratis rondleiding 'in de voetsporen van Aagje Luijtsen' door Den Burg.

Aagje Luijtsen woonde rond 1780 in Den Burg. Haar man, Harmanus Kikkert, voer voor de VOC en was jarenlang van huis. Aagje schreef hem uitgebreide, liefdevolle brieven over haar leven op Texel. Negentien van Aagjes brieven zijn bewaard gebleven en te zien in de Oudheidkamer. Aagje schreef openhartig over de kinderen, familie en vrienden en wat er allemaal voorviel. De rondwandeling leidt langs plekken en gebouwen die in Aagjes leven een rol hebben gespeeld. Op 20 en 27 augustus wordt er ook een rondleiding gegeven. Aanmelden kan vanaf 11 uur bij het museum. De wandeling begint om 12.00 uur en duurt ongeveer een uur.