Afbeelding
Foto:


Geslaagd

Hessel Huitema is geslaagd voor de opleiding Kaderfunctionaris uitvoering Bouw en Infra aan het Soma College in Harderwijk.

Joram Tromp is cum laude geslaagd voor de opleiding Fysiotherapie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Eerder voltooide hij de opleiding Sport en Gezondheid aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding.


Expositie Peter Riteco in de bibliotheek

De bibliotheek in Den Burg heeft haar buurman Peter Riteco uitgenodigd zijn houten sculpturen deze zomer te exposeren tussen de boeken. Tot eind augustus zijn de beelden te zien. Ze zijn gemaakt van eiken-, iepen- en bielingahout. De laatste houtsoort is zeldzaam en groeit alleen in Zuid-Afrika.

Riteco heeft de kunstvakopleiding aan de Minerva Academie in Groningen gedaan en gaf jarenlang les op de LTS. Sommige beelden zijn duidelijk herkenbaar, zoals een zwangere vrouw, maar Riteco vindt vorm en emotie belangrijker dan de betekenis. Zijn beelden mag je betasten en strelen, je mag genieten van de vorm en het materiaal. Iedereen kan er zelf in zien wat hij wil. Riteco maakte grote objecten voor het gemeentehuis in Den Burg, de veerhaven op 't Horntje, de zeilvereniging, de voormalige LTS en voor diverse particulieren. De beelden in de bibliotheek zijn te koop. De kunstenaar exposeerde landelijk in Schagen, Wieringerwerf, Zoetermeer, Purmerend, Groningen en in het hoofdkantoor van Shell Amsterdam.


Texelaars in Schagen

voor Keverdagen

Foto:


Het wisselvallige weer weerhield de deelnemers en bezoekers zondag niet naar het centrum van Schagen te komen voor de Keverdagen. Zo ook Willem Eelman uit Oudeschild en nog een aantal Texelaars die hun trotse bezit rond de kerk tentoonstelden.

De marktkramen stonden vol met keveronderdelen en souvenirs en de parkeerplaats stond vol met verschillende VW-bussen. Eelman(39) woonde nog thuis toen hij zijn eerste Kever kreeg. Vanaf dat moment sleutelde hij veel aan de auto, alleen of met zijn vader. Zo werd Eelman een fanatieke sleutelaar, waarbij zijn liefde verder ging dat de Kever alleen.

Bij zijn huidige woning heeft hij een schuur waar hij al diverse auto's heeft opgeknapt die hij, na er zelf een tijdje in gereden te hebben weer verkoopt. Dat de liefde voor Kevers geen eendagsvlieg was, bleek zondag maar weer toen hij apetrots naast zijn rode kever stond.


Ringsteken gaat niet door

Foto:

Texel moet het dit jaar doen zonder het tradionele ringsteken. Het gaat niet door, omdat er volgens de organiserende ringsteekcommissie veel te weinig animo was om het ringsteken door te laten gaan. De ringsteekcommissie hoopt volgend jaar voldoende deelname te hebben, zodat de wedstrijden weer wel door kunnen gaan. Vorig jaar waren er nog dertien aanspanningen die aan de wedstrijden in vier dorpen meededen. Daniƫlle en Hans Boom wonnen toen de finale. De wedstrijden met veelal fraaie aanspanningen en bijpassende kleding van de deelnemers konden altijd rekenen op een hoop bezoekers onder wie veel toeristen.

Afbeelding
Willem Eelman geeft uitleg over het motorcompartiment.
Werk van Peter Riteco is te zien in de bibliotheek.
Emmy en Frans Bakker tijdens het ringsteken in Den Hoorn.