Gezondheidscentrum opent wellicht dit jaar

Texelaars kunnen wellicht al aan het eind van dit jaar terecht bij het gezondheidscentrum van de coöperatie Texel Health (i.o.). Beoogde locatie is het terrein achter De Zandkoog aan de Pontweg. Bedoeling is dat er specialistische zorg wordt verleend en dat er röntgen- en andere appatuur komt, zodat onder meer botbreuken kunnen worden behandeld en 's nachts in geval van nood minder snel een extra boot hoeft te varen. Het centrum richt zich ook op de zorgtoerist.

Texel Health speelt onder meer in op de groeiende groep oudere Texelaars die meer zorg nodig hebben. 'Als zij daarvoor vaker en langer naar de overkant moeten reizen, wordt het aantrekkelijker ze ook specialistische zorg op het eiland te bieden. Daarmee worden zowel de ouder wordende vaste toerist bediend als de eilanders zelf', vertelt initiatiefnemer Wim Eelman.Hij verwijst naar het rapport 'Zorgtoerisme voor Texel en Texelaar: Wat is wenselijk en haalbaar?' dat in opdracht van de gemeente is uitgebracht door het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Hiervoor werd bij bijna 200 Nederlandse en Duitse toeristen geënqueteerd. Daarnaast zijn er 20 'focusgroepen' geformeerd met bewoners, huisartsen, fysiotherapeuten en zorgverleners in het verpleeghuis. Verder hebben de onderzoekers statistieken over de verschillende typen zorgaanbod en zorgvraag op Texel geraadpleegd, huisartspraktijkgegevens geanalyseerd en vergelijkingen gemaakt met landelijke cijfers. Het gezondheidscentrum dat ook gericht is op de zorgtoerist sluit volgens Eelman volledig aan bij de conclusies. 'Een trouwe Texelganger moet ook als hij een chronische ziekte krijgt toerist op Texel kunnen blijven. Tevens gaat Texel zich hiermee meer profileren als een plek waar goede behandelmogelijkheden zijn, terwijl men verblijft in een omgeving die bijdraagt aan welzijn en herstel. Denk aan de schone lucht, de rust en de natuur. Het mes snijdt zo aan twee kanten, niet alleen voor toeristen maar ook voor de Texelse bevolking. Die wil graag oud worden op het eiland, met beschikbare en bereikbare zorg nabij. In het NIVEL-rapport werd ook de aanbeveling gedaan de mogelijkheden voor een sportkliniek verder te onderzoeken. Texel Health werkt op dit moment met enkele medisch specialisten de plannen uit voor het opzetten van een polikliniek specifiek voor sportblessures. 'Het zorgtoerisme heeft als bijkomend interessant aspect voor de economie van het eiland dat de patiënten die via Texel Health een behandeling hebben ondergaan vervolgens kunnen overnachten in de lokale hotels en bij andere logiesverstrekkers. Het initiatief kan een impuls geven aan de werkgelegenheid op het eiland, met name in de gezondheidszorg.'

Dit najaar willen de initiatiefnemers zich vooral richten op de opbouw van de coöperatie en het gezondheidscentrum. Bedoeling is dat Texelse en regionale zorgaanbieders samen eigenaar van de coöperatie worden. Het bestuur wordt nu gevormd door Wim Eelman en Arjen Boerhorst (Stichting Samen Eén Texel), Jacquelien Dros (huisarts), Katrijn van der Vlerk (Omring), Rikus Kieft (adviseur), Coen Ruys (arts) en Kees van der Ploeg (econoom).