D. Sijtsma, P. Drijver en F. Valk met hun prijzen
D. Sijtsma, P. Drijver en F. Valk met hun prijzen Foto: Mark Randsdorp

Wat ik zeggen wou

Plaag 2014

Onze natuurorganisaties in Nederland zouden graag geregeld zien dat de boer later gaat maaien met betrekking tot de weidevogels. De omgedraaide wereld, want juist die organisaties zijn naar nu blijkt verantwoordelijk voor het verdwijnen van nagenoeg alle zang- en weidevogels. In mensentaal zou men dit bij het uitroeien van volkeren op deze wereld, genocide noemen. Ganzen vreten al jaren onze landerijen kaal, dus geen bescherming voor jonge opgroeiende weidevogels. Daarna zorgen zwermen kauwtjes ervoor, dat wanneer de jonge weidevogels eenmaal aan ons natuurlijk voedsel toe zijn, er helemaal geen eten meer is. De trekvogel heeft duizenden kilometers voor niets afgelegd en normaal waren wij zo rijk aan natuurlijke grondstoffen.

Evaluatie van de gemeentelijke oplossing tegen kauwen van vorig jaar is er nooit gekomen, dus vermoedelijk mislukt. Dat een valkenier geen oplossing was, weten ze bij 't Horntje en de TESO boot al lang. Bovendien heb ik een probleem met nutteloos gemeenschapsgeld uitgeven. Landelijk kunnen we met de huidige Flora- en Faunawet en de vaak linkse natuurorganisaties niets verwachten, want het gaat deze mensen alleen om zoveel mogelijk geld. Bijvoorbeeld het afblazen door Groen Links van de superprovincie (ik ben ook niet voor), omdat er meer geld voor de natuur moet komen en de donaties van een bekende loterij, want dat verkoopt zo lekker. De natuur is een ordinaire industrie geworden.

Bij de gewone bevolking leeft de illusie dat een dier dat vleugels heeft een vogel zou zijn. Helaas is dat niet waar. Kijk maar naar Irak en leden van ISIS, die lijken wel op mensen, maar het zijn gewoon terroristen. In vogelland zijn het de groepen kauwen, die zich zo gedragen. En dat worden er steeds meer. Van de ambtenaar op Texel kan men geen zinnige oplossing tegen overlast verwachten, of het moet over onze jeugd en een disco gaan heb ik ervaren. Dus het zou alleen via de politiek kunnen. Voor de overlast van ganzen staat binnen de wet een prima oplossing op internet. Google eens op overlast ganzen Overijsel (onlangs ook Gelderland). Reden van verminderen is schade aan gewassen. Waarom kwam Texel als een van de eerste gemeenten nooit met zo'n oplossing? Nu leven we op Texel gelukkig met een grote groep vrijwilligers en natuurorganisaties, die nog positief willen meedenken, heb ik me laten vertellen. Zij proberen al jaren te redden wat er nog te redden valt. Volgens mij is er een simpele, goedkope en eenvoudige oplossing om de zang en weidevogels te redden, maar dan moet de politiek en boeren het wel willen. Als bewoner van den Burg ben ik geen "belanghebbende" op het gemeentehuis als het over zang en weidevogels gaat. Daarom vraag ik enige reacties op edstiekema@hotmail.com zodat ik namens een clubje verontruste Texelaars de gemeente kan aanschrijven en een eventuele oplossing kan aandragen. Elke Texelaar zou ik willen verzoeken kijk eens naar de oude film van de TESO "Texel parel der waddeneilanden'' van 80 jaar geleden. Een vogeleiland als cultureel erfgoed. Beter nog zou zijn als de OSG het opneemt in een lespakket, zodat we over een paar jaar gemotiveerde politici hebben die zich wel voor de natuur interesseert.

Ed Stiekema


Flessenpost


Vanmorgen waren wij met onze honden op het strand,opeens wees onze hond Yarax een plastic flesje aan,eentje met een brief erin,deze brief is 21-04-2014 in de zee gegooid vanuit Struer in Denemarken.

familie Van Heel,
De Cocksdorp