Vragen over recht

Vakantiewerk, wat mag wel en wat niet?


Iedereen heeft wel eens rechtsvragen. Met de vakantie voor de deur, wordt in deze aflevering aandacht geschonken aan vakantiewerk. Vanaf de leeftijd van 13 jaar mag vakantiewerk worden verricht. Voor 13- en 14-jarigen gelden speciale regels. Zo mogen zij niet in een fabriek werken en niet met machines of een kassa. Ook moet er voortdurend een volwassene aanwezig zijn en mogen zij in de vakanties niet langer dan 35 uur per week werken. Tijdens schoolweken mag maar 12 uur per week worden gewerkt. Vanaf 15 jaar is meer mogelijk en dan geldt ook het minimumloon, maar kassawerk mag nog niet. 15-jarigen mogen op zondag werken, als dat in het bedrijf gebruikelijk is, maar niet meer dan 11 zondagen in 16 weken. Wel moeten de ouders daarvoor schriftelijk toestemming geven en moet je de zaterdag ervoor vrij zijn. 16- en 17-jarigen mogen op zondag werken als het in het bedrijf gebruikelijk is. Dat mogen dan 39 zondagen per jaar zijn.

Het bruto minimum uurloon voor 15-jarigen bedraagt per 1 juli 2014 € 2,57, voor 16-jarigen €2,96 en voor 17-jarigen €3,39 per uur. Daarboven heeft men recht op vakantiegeld van 8%. Voor 13- en 14-jarigen geldt geen minimum loon. Meestal wordt voor hen aangesloten bij het bedrag van 15-jarigen. Hoewel een arbeidsovereenkomst ook mondeling kan worden afgesloten, is een schriftelijke overeenkomst aan te raden. Hierin worden afspraken gemaakt over de werkzaamheden, de werktijden en het loon.

Voor jongeren onder de leeftijd van 16 jaar, maakt het voor de kinderbijslag niet uit hoeveel wordt bijverdiend. Vanaf 16 jaar mag de jongere in de zomervakantie €1300,- netto bijverdienen, zonder gevolgen voor de kinderbijslag. Dit bedrag kan eventueel naast een bijbaan worden verdiend, waarvan het bedrag €1266,- mag bedragen zonder gevolgen. Het is wel verplicht bedragen boven de €1266,- door te geven aan de SVB.

Als de ouders zijn aangewezen op een bijstandsuitkering, kan het loon van hun kinderen van invloed zijn op hun uitkering. Neem hiervoor contact op met de gemeente.


Stichting Rechtswinkel Noord-Holland Noord geeft met behulp van juridisch opgeleide vrijwilligers kosteloze rechtshulp aan minder draagkrachtigen. Voor meer informatie over de juridische hulp kan men zich wenden tot de Rechtswinkel: www.rechtswinkelnoordhollandnoord.nl. Texelaars kunnen hun juridische vragen stellen door te klikken op 'spreekuur Texel'.

Joyce Stoop,

Rechtswinkel Noord-Holland Noord