Strawberry Fields Forever

Vanmiddag klonk het nummer van John Lennon als afscheid in de kas van de Zelfpluktuin. Het was ontroerend om op de werkplek een afscheidsdienst te houden met zoveel mensen.

Tussen de grote bananen, palmen en rozen, met een achterwand van Oost-Indische kers, klonken de liederen en mooie afscheidswoorden. De Zelfpluktuin is klein begonnen en is een voorbeeld voor wat creatief ondernemerschap kan bewerkstelligen.

Pioniers van het Agrotoerisme in de ruimste zin van het woord. Waar de ondernemende boer een tegenhanger zocht voor de witlof in de wintermaanden, werd de aardbei, de mooie rode gezonde zoete vrucht, een schot in de roos voor de zomer.

De combinatie met de bloemen, alles in een mooie gezellige entourage zorgde voor een druk bezochte tuin voor zowel toerist als Tesselaar. Wat is er mooier dan een stukje fietsen met een heerlijke tussenstop in een verzorgde tuin, een oase op ons eiland.

De persoonlijke begroeting, de dieren en de vernuftige creatieve uitvindingen en decoraties hebben hier zeker aan bijgedragen. Landelijke tijdschriften schreven en prezen de tuin, betere reclame is er niet. Ik heb het van dichtbij mogen meemaken, woonde op een steenworp afstand en we hebben vaak onze ervaringen gedeeld. Want dat niet alleen hard werken de sleutel was naar het succes, maar ook een grote dosis positief doorzettingsvermogen nodig was, is een ding wat zeker is.

John Lennon schreef het nummer Strawberry Fields Forever in 1966 voor the Beatles. De titel verwijst naar Woolton, Liverpool waar hij vaak bij zijn tante Mimi logeerde. Met name de tuin was voor hem een veilige plek waar hij kon wegdromen als kleine jongen.

In New York City' s Central Park is het Strawberry Fields memorial opgedragen aan John Lennon. Op de ronde mozaïek cirkel liggen vaak aardbeien en bloemen in het vredesteken en is het geheel omringd door Rhododendrons, wilde rozen en magnolia's.

De kinderen hebben de genen geërfd. Jacco werkt op universitair niveau aan zelfvoorziening en Judith en Jaap bouwen met Trudy verder aan het levenswerk.

Aan de plezierige plek waar menig Tesselaar en toerist zich veilig voelt en kan wegdromen van de dagelijkse beslommering en drukte. Ik wens ze heel veel sterkte, hoop dat ze de kracht zullen hebben om dit veel te vroege verlies te dragen.

Ik zet een cd op van de Beatles, bedankt Wilhelmus Jacobus, als man, vader, oom, ondernemer, maar bovenal als vriend, je was gewoon, eenvoudig, vol vertrouwen, vrolijk, geïnteresseerd, ja heel puur, Willem je was bijzonder...

Jozien