Texel decor voor film over Michiel de Ruyter

De duinen van de Joost Dourleinkazerne en een kerk op Texel doen maandag 14 en dinsdag 15 juli dienst als filmset. Er worden opnames gemaakt voor een speelfilm over Michiel de Ruyter.

Er wordt gefilmd hoe mannen, vrouwen en kinderen vanaf de kust kijken naar verrichtingen van Michiel de Ruyter (1607 - 1676) en zijn manschappen.

Maandag wordt er gefilmd bij een kerk. Tot het perse van deze pagina werd zowel de kerk in Den Hoorn als de kerk in Oudeschild genoemd, maar kon de filmmaatschappij desgevraagd nog niet aangeven welke het daadwerkelijk zou worden. Het Zeemanskerkje in Oudeschild heeft banden met De Ruyter, daar hangt nog een kroonluchter die door de echte Michiel de Ruyter is geschonken. Op dinsdag wordt er gefilmd op de Mok.

De filmmaatschappij is sinds een paar dagen bezig op het eiland figuranten voor beide draaidagen te vinden. Volgens een woordvoerder zijn circa tachtig vrouwen, twintig oudere mannen en tien kinderen nodig. Zij worden voor de opnames in passende kleding van de zeventiende eeuw gestoken.

Belangstellenden kunnen zich nog aanmelden via www.michielderuyterdefilm.nl. De filmmaatschappij neemt uiterlijk zondagavond contact op met de mensen die worden geselecteerd als figurant.

Het budget van de film voor figuratie is nul. De filmmaatschappij is volgens de woordvoerder op zoek naar mensen die het vooral leuk vinden aan de speelfilm mee te doen. Van de spelers zijn aanwezig Sanne Langelaar (Anna de Ruyter) en Niels Verkooijen, Jada Borsato en Isa Lammers die kinderen van Michiel de Ruyter spelen.

De Ruyter staat bekend als een van de grootste zeehelden in de Nederlandse historie. Hij speelde onder meer een belangrijke rol in de drie Engels-Nederlandse Oorlogen. Bekend is dat hij in ieder geval in 1666 overnachtte in de Zeven Provinciƫn in Oudeschild en daar ook krijgsraad hield. Hij kwam op meerdere plekken in de buurt van Oudeschild, waaronder het Zeemanskerkje.

Er zou voor de film aanvankelijk een hoop in de buurt van Texel worden gefilmd, maar dat werd later verschoven naar het Markermeer waar momenteel wordt gefilmd. De kans is niet uitgesloten dat de draaidagen op Texel eventueel nog worden aangepast als het filmen op het Markermeer uitloopt. De film is begin 2015 in de bioscoop te zien.