Wisselend Cito-resutaat scholen

Texelse basisscholen komen wisselend naar voren in een landelijk onderzoek naar Cito-scores dat RTL Nieuws heeft gedaan en deze week publiceerde.

RTL Nieuws zette de scores van de Cito-toetsen (bij De Fontein en de Vrije School in Den Burg de zogeheten LVS-toetsen) van 2012, 2013 en 2014 op een rij om tot een gewogen score van de drie schooljaren te komen. Aan de hand daarvan werd via een berekening een vergelijking gemaakt met 'vergelijkbare scholen' om te bepalen of de resultaten van de Cito-toets op de ene school beter zijn dan de resultaten op een andere basisschool.

Uit het onderzoek valt op te maken dat de Vrije School, De Fontein en de Jozefschool in Den Burg iets boven het gemiddelde van vergelijkbare scholen zitten. Onder het gemiddelde wordt in het onderzoek van RTL Nieuws, in samenwerking met onderwijsdeskundige Jaap Dronkers van de universiteit in Maastricht, een zeven verstaan. De Vrije School krijgt een 7,3, de andere twee een 7,1.

De Vrije School kent volgens het onderzoek een gewogen score van 536,6, terwijl die op vergelijkbare scholen 535,3 is. De Fontein kent een gewogen score van 535,1 tegen 534,9 en de Jozefschool een gewogen Cito-score van 535,5 tegen 535,2. De andere basisscholen op het eiland zitten onder het gemiddelde van zeven.

De Bruinvis in Oudeschild krijgt in het onderzoek een 5,4, Durperhonk in De Cocksdorp een 5,8, de Thijsseschool in Den Burg en 5,9 en de Luberti in De Koog een 6. Samenwerkingsschool De Vliekotter in Oosterend krijgt geen normering in het onderzoek. De reformatorische Timotheüsschool in Oosterend (privéschool) wordt niet genoemd.

De Bruinvis heeft volgens het onderzoek een gewogen Cito-score van 528,5 tegen 535,3 bij vergelijkbare scholen, Durperhonk 529,9 tegen 534,9, de Thijsseschool 529,6 tegen 534,5, en de Luberti heeft een gewogen score van 529,8 tegen 534,3 bij vergelijkbare scholen.

Alles bij elkaar behalen de genoemde basisscholen op Texel gezamenlijk een score van gemiddeld 533,47 voor de Cito-toetsen terwijl dat volgens verwachting op basis van vergelijkbare scholen 536,66 zou moeten zijn. Texel staat daarmee bij de tien gemeenten die landelijk het minst best uit de verf komen. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog behoren ook tot die tien.

Het is de tweede keer dat RTL Nieuws alle scores van de eindtoets in groep 8 naast elkaar heeft gelegd en daar eigen berekeningen op los heeft gelaten om tot vergelijkingen te komen. Het onderzoek is niet onomstreden. Volgens critici kan de uitslag van de Cito-toets niet één op één gezien worden als het resultaat van wat kinderen op school allemaal leren.