Invulling Sociaal Team voor Texel begonnen

Werk- en inkomen, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Jeugdzorg en nieuwe taken die in 2015 vanuit de AWBZ naar de gemeente worden overgeheveld.

Dat zijn zaken waar het Sociaal Team dat vanaf 2015 actief is op Texel zich minimaal mee gaat bezighouden. Dat blijkt uit een brief van het college aan de gemeenteraad waarin de laatste stand van zaken over het sociaal domein wordt gegeven. Dat is de verzamelnaam voor de grote veranderingen in de zorg die volgend jaar plaatsvinden. Gemeenten zijn momenteel volop bezig alle veranderingen handen en voeten te geven.

Het Sociaal Team wordt het eerste aanspreekpunt voor mensen die vanaf 2015 bij de gemeente een beroep doen op zorg. Dan gaat het concreet om bijvoorbeeld bijstand, het aanvragen van een uitkering, huishoudelijke zorg of zaken op het gebied zorg en opvoeding. Onder de taken die vanuit de AWBZ naar de gemeente gaan, vallen onder meer de individuele begeleiding en dagbesteding van mensen die thuis wonen en langdurige zorg nodig hebben. Het team komt te bestaan uit diverse deskundigen die helpen een antwoord te vinden op vragen of eventueel doorverwijzen.

Volgens het college wordt het Texelse Sociaal Team flexibel ingericht, zodat in 2015 bekeken kan worden hoe groot de formatie in de praktijk moet zijn. Het college bekijkt samen met het schoolmaatschappelijk werk, de wijkverpleging en de dorpswerkers van Texels Welzijn hoe ze kunnen samenwerken en wat hun rol in het Sociaal Team zal zijn.

De brief van het college geeft ook inzicht in de budgetten rondom het sociaal domein. Voor de uitvoering van de huidige WMO-taken krijgt de gemeente in 2015 €1.025.728,- van het Rijk uit het Gemeentefonds. Dat is €376.630,- minder dan de gemeente dit jaar krijgt. Volgens het college is dat te doen, omdat de gemeente tot nu toe jaarlijks minder uitgeeft aan de WMO dan het ontvangt.

Voor de nieuwe WMO-taken (die uit de AWBZ komen) krijgt Texel in 2015 €1.650.595,- en dat is twee ton minder dan het Rijk dit jaar aan dezelfde zorg besteedt. Het college wil bekijken of die bezuiniging kan worden opgevangen op gebied van inkoop en bij de verdere voorbereidingen van het beleid voor het sociaal domein.

Voor de Jeugdzorg krijgt de gemeente in 2015 €2.166.439,- van het rijk. Dat is eveneens inclusief een bezuiniging, maar hoeveel is nog de vraag. Volgens berekening van het Rijk is het €78.575,- minder en volgens berekeningen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is het €158.066,- minder. Het college wil ook deze bezuiniging via inkoop en verdere beleidsontwikkeling opvangen.


Radio Texel

Radio Texel moet het een week zonder telefoon doen. Door een storing bij KPN is het nummer 312199 buiten gebruik en kunnen er via de telefoon ook geen mensen in de uitzending worden gehaald. Contact is mogelijk via het noodnummer 06 51226143 of via info@radiotexel.nl.