Een van de borden waarmee reclame voor de Waddenzee wordt gemaakt.
Een van de borden waarmee reclame voor de Waddenzee wordt gemaakt. Foto: Job Schepers

'Kop Werkt! tegen licht houden'

De politieke partijen willen volgend jaar een evaluatie van het samenwerkingsprogramma De Kop Werkt!. Dat is besloten tijdens de raadsvergadering.

De Kop Werkt! is een regionaal samenwerkingsverband tussen Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel dat in 2013 in het leven werd geroepen. De samenwerking is bedoeld om de krimp van de bevolking in de Kop van Noord-Holland tegen te gaan en om de werkgelegenheid in de benen te houden.

Het is een samenwerking die vooral achter de schermen plaatsheeft, waardoor die niet direct opvalt. Texel stelt er twee keer €50.000,- voor beschikbaar (2014 en 2015) en volgens een amendement van Texels Belang moet worden aangetoond dat die investering Texel ook echt iets oplevert. Dat moet de evaluatie uitwijzen. Het amendement van TB kreeg steun van alle politieke partijen.

Een van de concrete resultaten van De Kop Werkt! zijn borden in de Noordkop waarop reclame voor de Waddenzee als werelderfgoed wordt gemaakt. Een jaar geleden tijdens Sail Den Helder werd één van die borden officieel door een Russische kapitein aan wethouder Eric Hercules overhandigd. De Kop Werkt! was ook betrokken bij het vijfjaarlijkse evenement en het speelde op de achtergrond een rol bij de realisatie van de noodaanlanding voor TESO in Den Helder. De andere gemeenten binnen het samenwerkingsverband waren bereid geld in de realisatie van de noodaanlanding te steken als dat nodig was geweest.

Nico Erwich (Texel 2010) stelde tijdens de raadsvergadering voor om de bijdrage voor 2015 te verlagen van €50.000,- naar €25.000,-, maar kreeg daarvoor geen steun van de andere partijen. Volgens Astrid van de Wetering (D66) zou het raar zijn om halverwege een traject het budget opeens te halveren. Het samenwerkingsverband heeft nog diverse plannen die moeten worden uitgevoerd.

Wethouder Hennie Huisman (economie), die namens Texel in de stuurgroep van De Kop Werkt! zit, gaf aan dat een echte evaluatie nog niet op de planning staat, maar vond het goed om er een te houden. Volgens Huisman moet voorkomen worden dat fouten die in het verleden bij samenwerkingsverbanden werden gemaakt worden herhaald.

website gelanceerd (www.dekopwerkt.nl) waarop te lezen is waar De Kop Werkt (dat bestaat uit een stuurgroep en een programmateam) zich mee bezighoudt. Het team streeft ernaar om wonen en werken in de Kop van Noord-Holland in de toekomst aantrekkelijk te houden. Dat moet krimp van de bevolking en verlies van werkgelegenheid voorkomen.

Een van de concrete projecten is gezamenlijk meer promotie maken voor de Waddenzee als werelderfgoed.

Iets anders waar het team mee bezig is, is een koppeling van landschap aan zaken als toerisme, recreatie of energievoorziening. Een ander, inmiddels lopend project is dat de gemeenten in de Noordkop elk meebetalen aan Sail Den Helder eind juni. Vanuit de regio is vorig jaar ook gezamenlijk bij het rijk aangedrongen op de noodzaak van een noodaanlanding voor TESO in Den Helder. Die noodaanlanding wordt dit jaar gerealiseerd bij het vervangen van de versleten lange fuikwand in de Helderse veerhaven.

Bedoeling is dat vanuit De Kop Werkt tussen nu en 2016 tientallen projecten worden gelanceerd om 'de economische vitaliteit van de Kop van Noord-Holland te stimuleren', aldus de website. Het belangrijkste is het 'project investeringsstrategie'. De deelnemers daarvan zijn bezig om een gevulde kas te krijgen, zodat ideeën en plannen ook daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd. Deze projectgroep bekijkt bij welke fondsen kan worden aangeklopt en de mogelijkheid dat overheid en bedrijfsleven projecten betalen wordt genoemd.